Nagyvilág

Svájci busztragédia: a helyszínre utaznak a szülők

Egy alagút falának ütközött egy iskolásokat szállító belga turistabusz Svájc déli részén. A halottak között 22 gyerek van.


Az összeroncsolódott belga busz
Fotó: AFP

A baleset kedd este történt Wallis (Valais) kantonban. A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Siders (Sierre) városkánál egyelőre ismeretlen okból nekiütközött egy alagút falának – jelentette az sda svájci hírügynökség szerda reggel a helyi hatóságokra hivatkozva.

Harminc éve nem volt ilyen tragédia Svájcban

A balesetben 28 ember vesztette életét, köztük 22 gyerek. Huszonnégy diák megsérült, hárman közülük kómában vannak. A halottak között van a busz két sofőrje is. A gyerekek – egy-egy iskolai osztály két flandriai településről, Lommelből és Heverleeből – síelni voltak Sierre körzetben Val d’Anniviers-ben, és indultak vissza Belgiumba. A belgiumi St. Lambertus iskola egyik oktatójáról és egy felnőtt segítőről már hivatalosan is tudni lehet, hogy életét vesztette a balesetben.

Az esetet vizsgáló svájci ügyész elmondta:az eddigi megállapítások szerint a jármű szinte új volt, az előző nap Svájcba érkezett sofőrök pedig betartották az előírt pihenőt. A biztonsági övekkel felszerelt busz az alagútban, ahol 100 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, egyelőre ismeretlen okból nekiütközött a jobb oldali útpadkának, és – szintén a haladási irány szerinti jobb oldalon – egy segélyhívó beszögellésben frontálisan nekiütközött a falnak.

A mentés egész éjszaka tartott. A sérülteket helikopterrel és mentőautókkal a környező kórházakba vitték. Két súlyos sérültet a lausanne-i egyetemi klinikára, egy harmadikat Bernbe szállítottak. Összesen nagyjából 200 ember, 100 mentő, 60 tűzoltó, 30 rendőr, 15 orvos és három pszichológus vett részt a mentésben, amely több mint nyolc órán át tartott. Az ütközés erejét jelzi, hogy a buszon utazó 52 emberből senki nem maradt sértetlen. A sérülteket 12 mentőautóval és nyolc helikopterrel szállították kórházba.


Kiszögellésnek ütközött.
Fotó: AFP

A svájci Valais kanton rendőrfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a mentőalakulatok számára a busz környéke olyan volt, mintha háborús helyszínre érkeztek volna. A hatóságok még mindig az áldozatok azonosításán dolgoznak.

Elio Di Rupo belga miniszterelnök nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének, miután értesült a balesetről. “Tragikus nap ez egész Belgium számára” – olvasható a kormányfő közleményében. Di Rupo a nap folyamán a helyszínre utazik, miként a belga kormány az áldozatok családtagjainak az odautazását is biztosítja. A családtagok délelőtt érkeznek Wallis kantonba pszichológusok kíséretében. A helyi rendőrség segélyvonalat létesített a hozzátartozóknak.

A hágai külügyminisztérium szóvivője szerint belgiumi társaik mellett 10 holland gyerek is utazott a buszon: egyelőre nem tudni, hogy közöttük is vannak-e halottak. A svájci holland nagykövet a helyszínre utazott.

Ez volt az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő közúti baleset Svájcban azóta, hogy 1982-ben egy busz vonattal ütközött: akkor 39 német turista vesztette életét.

A szülők a helyszínre utaznak

Döbbenet és kétségbeesés uralkodott szerdán Leuven elővárosában, a heverlee-i St. Lambertus katolikus iskolánál, amikor az előző este buszbalesetet szenvedett gyermekek szülei összegyűltek, hogy együtt utazzanak a tragédia helyszínére.

Az iskolából 24 gyermek vett részt a sítúrán. Némely szülő már annak tudatában érkezett, hogy a gyermeke megsérült ugyan, de túlélte a katasztrófát. Nyolc tanulóról azonban egyelőre nincs hivatalos értesítés – mondták az összegyűlt újságíróknak. Szüleik magukba roskadtan várakoztak az indulásra.


Fotó: AFP

“Magam is alig tudom visszatartani a könnyeimet” – mondta Dirk De Gendt, a St. Lambertus templom plébánosa, az iskolatanács tagja, aki pszichológusokkal együtt igyekezett lelket önteni az elkeseredett hozzátartozókba. Megjelent Andre-Mutien Leonard, Belgium római katolikus érseke is.

Heverlee számos iskolája egyetlen nagy, közös intézményrendszert alkot a közeli leuveni katolikus egyetemmel, Flandria – és egyben Belgium – leghíresebb felsőoktatási intézményével. A buszon a St. Lambertus iskola diákjain kívül egy másik flamand város, Lommel egyik iskolájából való gyerekek voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik