Nagyvilág

Megkezdődött a tárgyalás Magyarországról

Megkezdődött kedd délelőtt az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek találkozója Brüsszelben.

Az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek ülésén a napirenden szerepel az a javaslat is, hogy az EU részlegesen függessze fel a Magyarországnak járó jövő évi kohéziós keret felhasználhatóságát. A Magyarországgal kapcsolatos napirendi pontról hivatalosan az ország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás keretében, az Európai Bizottság javaslatára tárgyalnak a miniszterek.

Februári előterjesztésében az Európai Bizottság arra emlékeztetett, hogy januárban már megállapította a hatékony deficitcsökkentő lépések hiányát Magyarország részéről, és javasolta a túlzott deficit miatti eljárás felgyorsítását, amit a pénzügyminiszteri tanács akkor el is fogadott. A testület szerint a kohéziós keret részleges felfüggesztése ösztönzőleg kell, hogy hasson a megfelelő lépések kidolgozására.

Az osztrákok több időt adnának nekünk

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter szerint az Európai Unió helyesen tenné, ha több időt adna Magyarországnak pénzügyei rendbetételére.  A tanácskozásra érkezve Maria Fekter újságírók előtt úgy vélekedett, hogy kétlépcsős megközelítés lenne helyes Magyarország esetében, tehát büntető intézkedésről csak akkor kellene dönteni, ha a magyarok nem teszik meg időben a szükséges lépéseket.

Az osztrák pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az előző napon az eurózóna pénzügyminiszterei a magas deficitet felhalmozó Spanyolország esetében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra.

Várhatóan megszavazzák a javaslatot

A keddi ülést megelőzően Brüsszelben az volt a többségi várakozás, hogy a miniszterek jóváhagyják a javaslatot. A felfüggesztés mindazonáltal még ebben az esetben is csak akkor valósul meg a gyakorlatban, ha az uniós illetékesek a várhatóan szeptemberi határidőig sem állapítanak meg elégséges előrehaladást a hiány leszorítása felé.

A magyar kormány illetékeseinek korábbi nyilatkozataiból az derül ki, hogy a kabinet nem számít a kohéziós keret hozzáférésének tényleges korlátozására, bármi legyen is a keddi uniós döntés. Az ügyről további részleteket itt olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik