Belföld

Brüsszel lesújt, ugrált a forint

Az uniós pénzügyminiszterek kedden vélhetően megszavazzák a Magyarországnak járó kohéziós források átmeneti felfüggesztését 2013-tól - értesült a Reuters uniós forrásokból.

Az EU pénzügyminiszterei most először átmenetileg befagyasztják egy tagállam kohéziós pénzeit, mivel Magyarország nem tudta kordában tartani költségvetési hiányát – tudta meg a hírügynökség uniós diplomatáktól. Egyikük szerint ebben a kérdésben konszenzus van. A forint euróval szembeni árfolyama egészen a 295-ös szintig ugrott a negatív hírre. A forint annak dacára gyengült, hogy a piacok – az előzetes nyilatkozatok alapján – már felkészültek a döntésre.

A hír megjelenését követően hirtelen gyengülésnek indult a forint, majd visszakapaszkodott – írta a Portfolio.hu, amely szerint a Reuters emlékeztetett rá, hogy a magyar miniszterelnök technikai ügynek tekinti a kohéziós források átmeneti befagyasztását.

Korábban a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szintén borítékolhatónak nevezte a döntést. “Nem szokott olyan előfordulni, hogy a tanács másmilyen döntést hoz, mint amit javasol az Európai Bizottság” – mondta Győri Enikő az MTI-nek. Szerinte azonban ez “nem egy világvége”. Előzőleg Orbán Viktor kormányfő is azt mondta a közrádióban, hogy a pénzügyminiszterek döntése szinte kódolt, de „2013 januárjától Magyarországtól egyetlen petákot sem fognak elvonni”.

A miniszterelnök szerint lehetetlen, hogy egy olyan jó pozícióban lévő országtól, mint Magyarország, pénzt vegyenek el. Mint mondta, a pénzügyminiszteri tanács javaslatokat fog tenni a hiány csökkentésére, azokat a magyar kormány “ki fogja tölteni tartalommal, és körülbelül fél éven belül az egész folyamat szép csendben lezárul”.

Elnökségi források szerint Magyarországnak 2012-ben kell majd fenntartható módon korrigálnia a túlzott mértékű hiányt. A kormánynak így hat hónapja lesz, hogy eleget tegyen az újabb, a 2012-es és a 2013-as kiigazítási pályára vonatkozó tanácsi ajánlásoknak és egyúttal meggyőzze Brüsszelt és a Tanácsot a kohéziós források felfüggesztésére vonatkozó döntés visszavonásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik