Nagyvilág

Amerika kegyetlenül bánt a WikiLeaksnek szivárogtató katonával

ENSZ különleges jelentéstevő: az amerikai kormány "embertelenül bánt" Bradley Manninggel.

Az ENSZ különleges jelentéstevője szerint az amerikai kormány “kegyetlenül, embertelenül és megalázóan bánt” Bradley Manninggel, a WikiLeaksnek feltehetőleg titkos adatokat kiszivárogtató amerikai katonával. Juan Mendez 14 hónapon át vizsgálta, hogyan bántak Manninggel, amíg őrizetben volt.

Annak ellenére, hogy a katonát még nem ítélték el, komoly büntetésben részesítették, megsértve ezzel fizikai és szellemi integritáshoz való jogát, valamint az ártatlanság vélelmének alapelvét – idézte Mendez az emberi jogok védelméről és népszerűsítéséről szóló jelentésének függelékét a Wired című amerikai folyóirat.

A The Guardian című brit napilap szerint Mendez nem beszélt közvetlenül Manninggel, annak ellenére, hogy a védelmi minisztérium engedélyezte a látogatásokat. A Pentagon ugyanakkor figyelmeztette a jelentéstevőt, hogy egy esetleges beszélgetést ők is figyelnének, ami Mendez szerint az emberjogi eljárások megsértése.

A 24 éves katonát 2010 májusában fogták el Bagdadban, ahol hírszerzési elemzőként dolgozott. Manning állítólag bevallotta Adrian Lamo volt hackernek, hogy több ezer kormányzati dokumentumot adott át a WikiLeaksnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik