Nagyvilág

Emberi jogokról oktatja Moszkva Washingtont

Az orosz külügyminisztérium a polgári és szabadságjogok betartását kérte számon az Egyesült Államokon, a WikiLeaksnek szivárogtató amerikai katona fogva tartásával kapcsolatban.

Az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja védelmébe vette Bradley Manninget, a több mint 700 ezer diplomáciai irat WikiLeaksnek való kiszivárogtatásával megvádolt amerikai katonát. Konsztantyin Dolgov a külügyi tárca honlapján elhelyezett nyilatkozatában arra szólította fel az amerikai hatóságokat – Juan Méndez, az ENSZ kínzásokkal foglalkozó emberi jogi jelentéstevőjének hétfői nyilatkozatára hivatkozva -, hogy tartsák be a nemzetközi normákat.

Közlése szerint a világszervezet főtitkárának tanácsadója azzal vádolta meg az amerikai hatóságokat, hogy kegyetlenül bántak Bradley Manninggel: indokolatlanul hosszú ideig, nyolc hónapig tartották a külvilágtól teljesen elzárva börtönében.

“Tekintetbe véve, hogy Washington hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonít a polgári és szabadságjogok védelmének szerte a világban, elvárjuk az amerikai hatóságoktól, hogy saját polgáraikat, köztük Manninget illetően is az emberi jogok védelmére vonatkozó kötelezettségeikkel, így a kínzást tiltó nemzetközi konvencióval szoros összhangban járjanak el” – írta Dolgov.

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiszivárogtatási ügyében idén február 24-én emeltek vádat a 2010 májusában őrizetbe vett Bradley Manning ellen. Az ellenség segítéséért életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik