Nagyvilág

Tőkés: Románia még midig posztkommunista

A húsvéti alkotmányt dicsőítette a politikus-püspök Tusványoson, miközben posztkommunista államnak titulálta Romániát.

Húsz év alatt semmilyen tartós eredményt nem sikerült elérni Romániában, az ország még mindig posztkommunista korszakát éli – mondta szombaton Tusnádfürdőn Tőkés László.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott előadásában úgy vélte, a magyarságnak három szó jegyében kell továbbhaladnia, ezek pedig a szabadság, az egyesülés és a gyógyulás. Az első a magyar állampolgárság kiterjesztését, a második “Trianon gyógyítását”, a harmadik pedig a húsvéti alkotmányt jelenti – tette hozzá.

A romániai helyzetet elemezve megállapította: 1920 óta nem volt becsületes népszámlálás, felemelkedés helyett elburjánzott a korrupció. Az európai és a világméretű válságot tetézi az erkölcsi válság. “Nem volt időnk szembenézni a kommunista múlttal. Se autonómiánk, se államilag finanszírozott magyar egyetemünk nincsen. Kikínlódtunk egy magánegyetemi rendszert, épp az első Orbán-kormány jóvoltából” – hangoztatta az EMNT elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a határok feletti nemzetegyesítés politikája is Orbán Viktor nevéhez fűződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik