Nagyvilág

Több ezres tüntetés az álalános sztrájk előtt

Tüntetők árasztották el vasárnap Madridot és Spanyolország több más városát a jobboldali kormány által életbe léptetett munkaügyi reform ellen tiltakozva, mintegy főpróbaként a március 29-i általános sztrájk előtt.

“Fölösleges, nem hatékony, igazságtalan. Nemet a munkaügyi reformra. Általános sztrájkot!” – állt a madridi tüntetés kiindulópontján, a Puerta de Alcalánál kitűzött molinón. A két nagy spanyol szakszervezet, az UGT és a CCOO 60 városban szervezett tüntetéseket tiltakozásul a 23 százalékos munkanélküliség csökkentését célzó munkaügyi reform ellen és a megszorító intézkedések sújtotta közszféra védelmében.

Madridban és Barcelonában, a második legnagyobb spanyol városban tízezrek vonultak az utcára újságírók szerint. A szakszervezetek szerint Madridban 500 ezren, Barcelonában 450 ezren, míg rendőrség szerint a két városban 30, illetve 17 ezren tüntettek. Sevillában, Malagában, Granadában, Valenciában, Córdobában, Almeriában és Cadizban szintén ezrek vonultak az utcákra.

Mariano Rajoy konzervatív kormánya február 11-én fogadta el a munkaügyi reformot, amelynek célja a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele. Az intézkedések között szerepel a munkanélküli segély csökkentése és a fiatalok foglalkoztatását segítő intézkedések is. A szakszervezetek szerint viszont a reform célja mindenekelőtt az elbocsátások megkönnyítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik