Nagyvilág

Tüzérségi támadás a szíriai ellenzék fellegvára ellen

Több mint két órán át lőtték a szíriai kormányerők Homsz több negyedét. A város felé harckocsikból álló konvoj tart.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet információi szerint legalább 57 ember halt meg kedden Szíriában, a kormányerők támadásaiban. A közép-szíriai Homsz város Bába Amr negyedében, amely már több mint két hete áll tüzérségi támadások alatt, 16 ember vesztette életét.

A központ beszámolója szerint kedd reggel több mint két órán át lőtte a hadsereg a város két másik negyedét is. Ugyancsak az OSDH közlése szerint szemtanúk 56 harckocsiból és csapatszállító járműből álló konvojt láttak haladni a Damaszkuszból Homszba vezető úton, Kara falu közelében.

Az OSDH este közölte, hogy mészárlás zajlott le a Törökországgal határos Idlíb tartomány egyik településén, Abditában, ahol szerinte a katonák 33 emberrel végeztek. Az adatot független forrásból nem lehet ellenőrizni.

A brit székhelyű megfigyelő központ arról is beszámolt, hogy hajnalban az északi Aleppó környékén fekvő Attarebben meghalt egy civil, akit nehézgépfegyver lövedéke talált el. Az északnyugati Idlib tartományban egy sofőr halt meg, öt utasa – tanítónők – pedig megsebesült a buszukat érő lövésektől a Tarnabe falu elleni támadásban.

A hatóságok és az ellenzék egymásra hárították kedden a felelősséget egy üzletember haláláért, akit hétfőn öltek meg Aleppóban. A SANA hivatalos hírügynökség szerint Mahmúd Ramadán 43 éves szállodatulajdonost “fegyveres csoport” lőtte le otthona előtt, az ellenzék viszont Bassár el-Aszad elnök rezsimjét vádolja a gyilkossággal, arra hivatkozva, hogy az áldozat fivére Ahmed Ramadán, a fő ellenzéki erő, a Szíriai Nemzeti Tanács végrehajtó irodájának tagja.

Ellenzéki honlapok szerint a család már több fenyegetést kapott, hogy Ahmed Ramadán hagyjon fel az ellenzéken belüli tevékenységével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik