Nagyvilág

Nyárig kell várnia Orbánnak az IMF-re?

Londoni elemzők szerint a nyár elejéig tolódhat a megállapodás Magyarország és az IMF között, nem valószínű viszont az EU-bírósági eljárás.

A nyár elejéig kitolódhat a megállapodás a Magyarországnak nyújtandó IMF/EU-hitelkeretről – jósolták legújabb előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az eddigi tapasztalatok alapján csekély a valószínűsége, hogy a kötelezettségszegési eljárások az EU-bíróság elé kerülnek. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja – amely eddig a legderűlátóbbak között volt a megállapodás időpontjával kapcsolatban a londoni elemzői közösségen belül – befektetőknek összeállított hétvégi helyzetértékelésében azt írta: a kormánynak valószínűleg el kell fogadnia, hogy “elkerülhetetlen a szuverenitás valamelyes mértékű feladása” az IMF/EU-megállapodás fejében.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy az összes vitás kérdést megnyugtató módon rendezni kell még a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások megkezdése előtt, a megállapodás időpontja most már valószínűsíthetően májusra-júniusra tolódik ki – áll a Morgan Stanley értékelésében.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek minap összeállított áttekintésükben megerősítették azt a várakozásukat, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások “nehezek és időigényesek” lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik