Nagyvilág

Megfoghatatlan a gyerekkatonák véreskezű vezére

Gyerekeket rabol el otthonaikból, akiket gyakran szüleik rokonaik leölésére kényszerít, majd katonákat, szexrabszolgákat farag belőlük. Mindezt szellemek és Isten nevében, érthetetlen célokért, felfoghatatlan agresszióval teszi. Civilek próbálnak küzdeni ellene.

Joseph Kony, az Úr Ellenálló Hadseregének, annak a Lord Resistance Armynak a vezetője, mely huszonöt éve tartja rettegésben Ugandát. A magát spiritisztának és médiumnak tartó Kony keresztény vallású, acholi törzsbe tartozó szülőktől származik. A nem túl jó tanuló és kissé erőszakos ministráns fiúból tizenöt éves korában a falu vajákosának segédje lett, így nem végezte el a középiskolát. Az 1987-es polgárháború dühöngő forgatagában csatlakozott Alice Auma spiritiszta és médium vezette felkelő csapathoz, a Szentlélek Mozgalomhoz. A mozgalmat pár meglepő győzelem után még abban az évben szétzúzzák – Joseph Kony ekkor saját csapatot alakított.

A kereszt alakban harcolókat nem éri a golyó?

Kony csapatait kereszt alakban küldte harcolni, mellkasukra is keresztet rajzoltatott, mert úgy gondolta, a jelkép megállítja a golyókat. Egyes források szerint még ˝szentelt köveket˝ is dobáltak gránát gyanánt, azt remélve, hogy azok felrobbannak. Mozgalma célja kezdetekben az volt, hogy megdöntve az ugandai kormányt, a tízparancsolatra épülő hatalmat vezessen be. Kezdeti támogatói főleg saját törzséből származtak, akik a múltbéli atrocitások miatt egy jövőbeli népirtástól tartottak.

Az első időszakban fő célja az 1986-ban hatalomra került (és Ugandát jelenleg is kormányzó) Museveni-kormány megdöntése volt, aki szintén régóta használt gyerekkatonákat felkelő csapatában az NRA-ban. Később Joseph Kony új seregével saját törzse ellen fordult, civileket ölnek és kínoznak meg, sőt, arra is volt példa, hogy valakit kannibalizmusra kényszerítettek. Egy-egy támadás során százakat mészárolnak le, vagy nyomorítanak meg. Saját hazájában emiatt már nincsenek politikai támogatói. A lakosság nagy része elítéli, és nem érti, mi motiválja tetteit.

Az LRA ettől függetlenül lassan kiszélesítette tevékenységi körzetét, folytatták a civilek öldöklését Szudánban és Kongóban is. A támadások ellenére többször kaptak támogatást Szudántól, mivel az ugandai kormány támogatott egy Dél-Szudán elszakadásáért küzdő lázadó csapatot. A szudániak többször fizettek azért is, hogy az LRA békén hagyja lakosságukat, valamint a nemzetközi elfogatóparancsot is figyelmen kívül hagyták.

Több tízezer gyerekkatona

Kony valószínűleg azért alkalmaz gyerekkatonákat, mert a gyerekeket könnyebb befolyásolni, elhitetni velük, hogy halhatatlanok, ráadásul pótlásuk is könnyen megoldható falvak, iskolák lerohanásával. Serege ugandai források szerint 500-1000 főből áll, külső megfigyelők szerint pedig nagyjából háromezer. Becslések szerint az évek során legalább hatvanezer gyereket raboltak el és változtattak gyermekkatonává. A fiatal lányokat szexrabszolgaságra kényszerítették és általában szétosztották az LRA vezetői között. Konynak egyes források szerint 60 fiatal ˝felesége˝ van és csaknem ugyan ennyi gyermeke.

Sosem sikerült elfogni

Joseph Konyt többször próbálták megölni és elfogni. A hágai Nemzetközi Bíróság 2005-ben nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki ellene és parancsnokai ellen, és ENSZ-csapatot is küldtek azért, hogy élve vagy halva, de elfogják. A guatemalai különleges erőkből szervezett csapat azonban volt és egyetlen tagja sem élte túl az akciót.

2011-ben Obama elnök egy százfős amerikai csapatot küldött az ugandai hadsereg megsegítésére. Harcokban hivatalosan nem vesznek részt, feladatuk az, hogy technikai támogatást nyújtsanak ahhoz, hogy Joseph Konyt „eltávolítsák˝ a színről.

Az évek során több tárgyalást is folytattak az LRA-val. Kony azonban általában nem jelent meg a megbeszéléseken, béketárgyalásokon. A harcokban eddig több ezer ember halt meg, kétmillióan kényszerültek menekülttáborokba. A 8 és 14 év közötti fiatalok éjszakánként elhagyják otthonaikat és több tíz kilométerre lévő városokban keresnek menedéket. A kis sereg komoly problémát okoz a térségben.

Dokumentumfilmesek tették világhírűvé

Az LRA tetteivel 2004-ben szembesült három dokumentumfilmes Jason Russell, Bobby Bailey és Laren Pool. Ők Szudán darfuri térségében történt népirtásokról akartak filmet forgatni, mikor találkoztak egy az LRA elől menekülő gyerekcsapattal. Elhatározták, hogy felhívják a világ figyelmét, az Ugandában zajló borzalmakra. Dokumentumfilmüket az Invisible Childrent (Láthatatlan gyermekek) az évek során iskolák ezreiben vetítették le, nonprofit szervezetüket pedig dollármilliókkal támogatták az amerikai fiatalok.

A kisfilm célja, hogy a széles közvélemény politikai nyomást gyakoroljon az amerikai kormányra, hogy ne hívja vissza az egységeit Ugandából. Sokan kritizálták ugyanakkor a dokumentumfilmeseket és az általuk létrehozott szervezetet, mondván nem elég hatékonyak és terepmunka helyett főleg kampányokra fordítják a pénzt. Ha sikerül is megállítani Konyt, az még nem fogja a megpróbáltatások végét jelenteni. Egy gyermekkatonákkal foglalkozó 2008-as  jelentés szerint Ugandában nincs megszervezve a gyermekkatonák visszaintegrálása a társadalomba.

A hadsereg kezére került gyerekeket ráadásul kihallgatásoknak vetik alá, információs forrásként használják, jobb esetben újukra engedik, rosszabb esetben újra harcolni kényszerítik őket az LRA ellen. Éppen emiatt az LRA-ból megszökött gyerekek szerint a legnagyobb visszatartó erő nem maga Kony, hanem a katonaság procedúrájától és a társadalomtól való félelem.

Az Invisible Children Facebook oldala csaknem két és félmillió lájkot kapott, de a Kony 2012 névvel beregisztrált fiókokat is többszázezren látogatták. A nagy számok azonban csak ezután következnek, a félórás kampányfilmet már legalább 70 millióan látták mindössze három nap alatt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az LRA nem egyedüli képviselője a terror és gyermekkatonaságnak Uganda térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik