Nagyvilág

Receptet változtat a Coca-Cola

Az amerikai üdítőgyártó új összetételű színezék alkalmazásával kerüli el, hogy rákkeltő címke kerüljön a palackjaira.

Megváltoztatja a kóla jellegzetes barnás színét adó „karamellszínezékét” a Coca-Cola, miután annak egyik összetevőjét a rákkeltő anyagok közé sorolta Kalifornia állam – közölte a cég szóvivője az amerikai közszolgálati adóval (NPR). Az italgyártó cég annak ellenére csökkenti a 4-metil-imidazol (4-MI) nevű anyag arányát üdítőjében, hogy álláspontja szerint az egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségre.

 

A receptváltoztatásra azért volt szükség, mert a kaliforniai hatóságok döntése után kötelező lenne a jelenlegi színezékkel készített kólák palackjait rákveszélyre figyelmeztető címkével ellátni. Ez pedig értelemszerűen rossz hatással lenne az eladásokra.

Február közepén egy amerikai civilszervezet a színezékekben alkalmazott 4-metil-imidazol rákkeltő hatása miatt kérte az üdítő betiltását az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóságtól (FDA). A hatóság szóvivője az NPR-nak elmondta, hogy az FDA még vizsgálja a szervezet beadványát.

Douglas Karas ugyanakkor hozzátette: a rák kialakulásának csak akkor van esélye a kérdéses anyag miatt, ha valaki több mint ezer palack kólát iszik meg naponta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik