Nagyvilág

Sikertelen túszszabadítás Nigériában

Megölték brit és olasz túszukat nigériai emberrablók, miközben a nigériai hadsereg a brit különleges erők támogatásával rajtaütött rejtekhelyükön.

A tavaly májusban elrabolt brit Chris McManus és az olasz Franco Lamolinara kiszabadítására indított akciót David Cameron hagyta jóvá, azután, hogy több hónap után először kaptak megbízható információt arról, hogy hol tartják őket fogva, és lehetőség nyílt a túszszabadító akció végrehajtására – közölte a brit kormányfő. Cameron elmondása szerint mindkét túszt “azelőtt ölték meg fogva tartóik, hogy sikerült volna kiszabadítani őket”.

A közös akció hátterében az állt, hogy attól tartottak, az emberrablók a túszok kivégzésére készültek – áll a római nyilatkozatban, amely szerint az olasz kormányt már csak az akció megkezdésekor értesítették. David Cameron brit kormányfő telefonon közölte a művelet “tragikus kimenetelét” olasz kollégájával, Mario Montival.

Nigériában a Boko Haram nevű radikális iszlamista csoport az utóbbi hónapokban fokozta terrorista merényleteit. A “nigériai táliboknak” is nevezett csoport az iszlám alapú törvénykezés, a saría bevezetését követeli a legnépesebb afrikai országban, ahol a lakosság fele valamelyik keresztény felekezethez tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik