Nagyvilág

Francia tévéseket vettek őrizetbe Nigériában

A TF1 francia tévécsatorna két munkatársát és egy helyi kísérőjüket a keresztények és muszlimok közti erőszak sújtotta Jos városában zaklatták.

A három újságíró elmondása szerint vasárnap tartóztatták fel őket nigériai katonák, majd ellenséges hangvételű, barátságtalan kihallgatásnak vetették alá őket, és átnézték az általuk készített felvételeket is. A kihallgatás során felrótták nekik, hogy nem interjúvolták meg a helyi kormányzót, míg a csoport nigériai tagja azért kapott szemrehányást, mert a katonatisztek szerint “nem volt hazafias” cselekedet a helyi lázongásokról forgató külföldi kollégák kalauzolása.

Kihallgatásukat követően az újságírókat a város és Plateau szövetségi állam elhagyására kényszerítették, hivatalos indoklás szerint biztonsági okok miatt. Az egyik őrizetbe vett újságíró az indoklást abszurdnak nevezte, mivel éjszaka kellett elhagyniuk a területet, amikor veszélyes útnak indulni.

A régió katonai szóvivője hétfőn a szükséges engedélyek hiányával indokolta az újságírók munkájának akadályozását. A francia operatőr szerint rendelkeztek a szövetségi információs és kommunikációs minisztérium akkreditációjával, amely az egyetlen, az afrikai országban dolgozó külföldi újságírók számára szükséges engedély.

A közép-nigériai Jos, Plateau szövetségi állam székhelye azon a “törésvonalon” fekszik, amely elválasztja egymástól a több mint 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, ahol a keresztény hitűek adják a lakosság többségét. A keresztények és muszlimok közötti nigériai erőszakcselekményekben az elmúlt évek során ezrek vesztették életüket.

A nigériai hatóságok egyre érzékenyebben reagálnak a külföldi újságírók helyszíni beszámolóira, amióta a Boko Haram radikális iszlamista szekta több véres merényletet követett el az országban. A nigériai titkosrendőrség januárban, az üzemanyagárak emelkedése miatt tartott országos sztrájk idején razziát tartott abban a lagosi irodaházban is, amelyben a BBC brit és a CNN amerikai hírtelevíziók helyi irodája működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik