Nagyvilág

Per bin Laden özvegyei ellen

A pakisztáni hatóságok illegális határátlépéssel vádolják a három nőt, akik évekig éltek vízum nélkül az országban.

Oszama bin Laden feleségei azóta vannak a pakisztáni hatóságok őrizetében, hogy az amerikai különleges erők tavaly májusban meggyilkolták Pakisztánban bujkáló férjüket. Iszlámábád azzal vádolja a nőket, hogy illegálisan keltek át a határon, és éltek több évig Pakisztánban – közölte az ország belügyminisztere csütörtökön.

Az özvegyek gyermekeikkel együtt vízum nélkül éltek Pakisztán területén. Egyelőre nem tudni, milyen büntetés vár rájuk, ha elítélik őket, de egy helyi jogi szakértő szerint nem kaphatnak többet öt év börtönbüntetésnél. Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter közlése szerint a gyerekek szabadon távozhatnak az országból.

Az al-Kaida vezére mintegy öt évig élt háborítatlanul a pakisztáni Abottábádban egy katonai iskola közelében. Bin Ladenre az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bukkant rá, és amerikai különleges egység végzett vele. A rajtaütésről nem értesítették Pakisztánt, ami mélységesen felháborította Iszlámábádot, és elmérgesítette az amúgy sem túl szívélyes amerikai-pakisztáni viszonyt.

Az ügy részleteit egy pakisztáni kormánybizottság vizsgálja, de nem valószínű, hogy válaszokat talál a legégetőbb kérdésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik