Nagyvilág

Internetkávézó csak nőknek

Mostantól a férfiak fürkésző tekintetétől mentesen, zaklatások nélkül nézhetik kedvenc weboldalaikat az afgán fővárosban élő nők.

A csak nőknek szól netkávézót csütörtökön, a nemzetközi nőnapra időzítve nyitották meg Kabul egyik csendes utcájában, egy leánygimnázium közelében. Mivel a nőjogi kezdeményezéseket Afganisztánban fenyegetések érik, a női internetkávézó ablakait befestették, és csak diszkréten jelzik, miféle intézményről is van szó.

A kábézót a nőket sújtó erőszak jelképévé vált Szahar Gulról nevezték el. A 15 éves lányt tavaly januárban brutálisan megkínozta férjének a családja, mert nem volt hajlandó prostituáltként dolgozni.

A létesítmény megnyitásával a YoungWomen4Change nevű aktivistacsoport azt akarja elérni, hogy Afganisztánban a jogfosztottsághoz szokott nők ne féljenek, és legyen egy biztonságos hely, ahol ők is háborítatlanul használhatják a világhálót.

Egy brit jótékonysági szervezet 15 laptopot adományozott a kávézónak, ahol a nők a másutt alkalmazott tarifáknál lényegesen olcsóbban, óránként egy dollárért használhatják a netet. Hazai és külföldi adományokból több hónapra előre sikerült összegyűjteni a működéshez szükséges havi mintegy 1000 dollárt, bár a kávézó hosszabb távon önfenntartó akar lenni.

Mivel a nőjogi kezdeményezéseket Afganisztánban fenyegetések érik, a női internetkávézó ablakait befestették, és csak diszkréten jelzik, miféle intézményről is van szó.

Nyugati és afgán nőaktivisták attól tartanak, hogy a kormány és a tálibok közti esetleges hatalommegosztás tovább csorbítja a nők amúgy sem erős jogait Afganisztánban. Sokak megrökönyödésére Hamid Karzai elnök a napokban támogatta a muzulmán vallási vezetőknek azt az ajánlását, hogy különítsék el a nőket, és bizonyos esetekben engedélyezzék a férjeknek az asszonyverést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik