Élet-Stílus

A nők tényleg meghülyítik a férfiakat

Nem csak a vígjátékokból lehet ismerős az a jelenet, amikor egy gyönyörű teremtés közelében igazi félnótássá változik a főhős...

A vicc szerint a Jóisten kevés vért öntött Ádámba, ezért a két létfontosságú szerve nem képes egyszerre működni… Erre most már tudományos bizonyíték is van, sőt! Már női név puszta említése is elegendő ahhoz, hogy akadozni kezdjen a férfiember agyműködése, derült ki a holland Radboud Egyetem kutatásából.

Két kísérlet is alátámasztja ezt: az elsőre 2009-ben került sor, amely során 71 hallgató (közülük 39 nő) elvégezte az úgynevezett Stroop-tesztet, amely egy kognitív képességeket felmérő teszt. Azonosítaniuk kellett, milyen színűek voltak a betűk és milyen színt írtak le, például piros, kék, zöld. Majd egy webkamerába hangosan kellett rövid szavakat felolvasniuk egy megfigyelő üzeneteinek irányításával, akiről annyit tudtak csak, hogy női vagy férfi neve volt. Végül újra el kellett végezniük Stroop-tesztet. A férfirésztvevők rosszabbul teljesítettek a második teszten, ha úgy tudták egy nő figyeli meg őket, mintha azt hitték, hogy férfi, derült ki a kutatási jelentésből. Ezzel szemben a nők teljesítményét nem befolyásolta a megfigyelő neme.

A felmérést megismételték 90 fő hallgatóval, akiknek annyit mondtak, hogy a szomszédos helyiségben ülő kísérletvezető küld számukra majd direkt üzeneteket – akit ismét egy férfi, illetve női névvel azonosítottak. Üzeneteket azonban nem küldtek. Ám az eredmények megerősítették a korábbi kísérlet következtetéseit: „A férfi résztvevők rosszabbul teljesítettek a Stroop-teszt során, ha azt várták, hogy egy nő figyeli őket, ahhoz képest, mintha azt várták, hogy egy férfi.” A nőknél ismét nem volt hasonló különbség kimutatható.

„Elég volt alkalomszerűen megemlíteni egy női nevet férfi helyett, hogy lerontsa a férfiak kognitív teljesítményét” – ismertette a kutatási eredményeket Sanne Nauts, vezető kutató az Archives of Sexual Behavior című szaklapban. A résztvevőknek ehhez még azt sem kellett tudniuk, hogy az illető hölgy mennyire vonzó.

Azt egyelőre még csak találgatják, mi lehet a két nem közötti eltérés oka. A tudósok arra gyanakszanak, hogy a férfiak hajlamosabbak a viszonylag semleges helyzeteket is „szexualizálni”, aminek aztán az elméjük látja kárát. „A férfiak kognitív képességeire az is hatással lehet, ha csak telefonon beszélnek egy nővel (vagy akár már az előtt, amikor még csak a hívására várnak), ha online chatelnek egy nővel vagy egy várószobában ülnek új doktornőjükre várva” – tette hozzá a tanulmány.

A kutatásban részt vevő egyetemisták átlagéletkora 21 év volt, így nem lehet tudni, mi történne az átlagos populáció körében…, ugyanakkor ki ne látott volna már morgós öregurakat kivirulni, ha egy hölgy közeledett feléjük. Úgy tűnik, van, ami nem változik az idővel…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik