Nagyvilág

A WikiLeaks „hírszerzési magáncégre” támad

A kiszivárogtató oldal a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet több mint ötmillió e-mailjét kezdi el nyilvánosságra hozni.

A WikiLeaks hétfőn jelentette be, hogy közzéteszik a texasi székhelyű elemzőintézet belső levelezését az elkövetkező hetekben, egy több mint 25 híroldalt és aktivista csoportot magában foglaló hálózaton keresztül. A több mint ötmillió darab e-mailt nem egy kiszivárogtató adta át a WikiLeaksnek, hanem az Anonymus nevű hackercsoporttól kapták meg. A hackerek egy tavaly decemberi támadás alatt szerezték meg a leveleket.

A Stratfor „sajnálatosnak” nevezte belső levelezésének közzétételét, és közölte: az e-mailek egy részét lehet, hogy meghamisították, vagy pontatlanságokat rejtettek el bennük – írta a CNN. Az amerikai cég közölte, hogy nem fogják kommentálni a levelekben olvasható információkat, és az „intézet elhallgattatására tett újabb kísérletként” jellemezte az e-mailek közzétételét.

A Stratfor ügyfelei között szerepel az amerikai védelmi minisztérium, több kormányzati szervezet, biztonsági vállalat és médiaügynökség, továbbá az ENSZ néhány intézménye, illetve számos tekintélyes pénzintézet is. A portál alapítója, Julian Assange úgy fogalmazott, hogy a Stratfor “egy hírszerzési magáncég, amely az amerikai kormánytól és kétes hírű külföldi hírszerző ügynökségektől, illetve újságíróktól kapott információkra támaszkodik” elemzéseiben.

Az Anonymous korábban több olyan pénzügyi intézmény ellen hajtott végre számítógépes kalóztámadást, amelyek ellenezték a titkos diplomáciai iratokat kiszivárogtató Wikileaks portál működését és felléptek Julian Assange ellen. A Wikileaks két évvel ezelőtt csaknem 400 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, illetve tett közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik