Nagyvilág

Mindenki Putyinra szavazott Csecsenföldön

Csecsenföldön szinte mindenki Putyinra szavazott, a jól teljesítő Ramzan Kadirov elnök ünnepnek nevezte az elnökválasztást. Volt falu, ahol 107 százalékos volt a részvétel.

A kaukázusi köztársaságban, ahol Moszkva két háborút is vívott a kilencvenes években a csecsen hadurak ellen, és az egyes fegyveres csoportok felszámolása még mindig tart, 99,76 százalékos szavazati eredményt mutattak ki Vlagyimir Putyin javára. A választás napján nem egyszer beszámolt a Rosszija 24 hírtelevízió arról, hogy idős csecsenek akadozva, rossz oroszsággal arról számolnak be: mindenki örömmel ment szavazni.

Ezt erősítette Ramzan Kadirov elnök nyilatkozata is, aki egyenesen ünnepnek nevezte az elnökválasztás napját. Az előzetes eredmények ismeretében aztán külön üzenetben fordult népéhez, amelynek gratulált a “haza érdemes fiának” megválasztásához. A szavazásra jogosultak 94,89 százaléka járult az urnák elé.

Túlzott igyekezet

A szavazás napján üzemelő webkamerák felvételei között az egyik a YouTube videómegosztón portálon is szerepel, ahol a magyarázat szerint az egyik magánházban 46 főből 44 szavazott. A felvételen békés családi élet folyik, miközben senki nem jelenik meg az urnánál. A szavazási arány a csecsen főváros 451-es szavazókörében érdekesen alakult: Putyin 1482 szavazatot kapott, de ott csak 1389 főt tartottak nyilván. A 107 százalék túlzott igyekezetre utal.

A Kaukázusi fogoly elnevezésű független portálnak helyi megfigyelők csalásokról számoltak be. “Nem volt semmiféle csaknem százszázalékos megjelenés a választáson, és Putyin közel 100 százalékos támogatottsága sem igaz. Az állítólagos tömeget úgy biztosították, hogy a szavazókörökbe kormányzati intézmények dolgozóit és diákokat szállítottak” – mondta egy társadalmi szervezet képviselője.

Nyílt fenyegetés

Emellett, különösen faluhelyen nyíltan megfélemlítették és zsarolták az embereket. “Azzal fenyegetőztek, ha az emberek nem mennek el szavazni, akkor nem kapják meg a nyugdíjukat, nem fizetik ki nekik a támogatásokat. Ez volt a legbecstelenebb választás mindazok közül, amelyek Csecsenföldön zajlottak az elmúlt 10-15 évben “- vélekedett a csecsen civil szervezetek egyik munkatársa, aki azt kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a nevét.

Szerinte az, hogy nem voltak panaszok a szabálytalanságokról Csecsenföldön, nem azt jelenti, hogy azok nem fordultak elő, hanem arról tanúskodik, hogy a köztársaságban a félelem légköre uralkodik, amelyet az elmúlt években ültettek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik