Belföld

Megállapodott a Kodolányi és az erdélyi Sapientia

Közös oktatási és kulturális programokat indít a Kodolányi János Főiskola és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Az alaphír, hogy elfogadta a román képviselőház a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását, s ezzel az egyetlen magyar egyetem hivatalosan is működhet Romániában. Az akkreditálás elfogadását követő napon Székesfehérváron, a Kodolányi János Főiskola kezdeményezésére együttműködési megállapodást írtak alá a két felsőfokú intézmény között.
A Sapientia Egyetem már 10 esztendeje megkezdte oktatási tevékenységét, méghozzá három helyszínen: Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Csíkszeredán. Az utóbbi Székesfehérvár testvérvárosa, ami szinte kötelezte Fehérvár polgármesterét, hogy az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán maga is részt vegyen. Cser-Palkovics András a hallgatók és oktatók szempontjából is fontos megállapodás mellett az érzelmi szempontokra is felhívta a figyelmet: a Sapientia Egyetem tegnapi akkreditálást követően éppen a magyar nemzet történelmi fővárosában köt először együttműködési megállapodást.
Az együttműködést Dr. Dávid László a Sapientia részéről és Dr. Szabó Péter a Kodolányi részéről írták alá. Céljuk, hogy a két felsőfokú intézmény tudományos munkái, oktatási és kulturális programjai átívelve a határokon összekapcsolódhassanak, akár mobilitási program keretén belül az intézmények össze is dolgozhassanak.
A mi feladatunk az oktatás mellett az erdélyi kisebbség felemelése és összetartása – emelte ki a Sapientia rektora. Dr. Dávid László tudatta vendéglátóival, hogy az egyetem az erdélyi fiatalok legfontosabb intézménye.
A sikeres akkreditációt a magyar kultúra és oktatás diadalának nevezte Dr. Szabó Péter. A Kodolányi rektora garanciát lát a két intézmény eddigi tapasztalatai alapján a megállapodás sikerében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik