Nagyvilág

A tavalyi katasztrófák kerültek eddig a legtöbbe

A tavalyi természeti katasztrófák kerültek eddig a legtöbbe - főként a japán és az új-zélandi földrengés miatt - 380 milliárd dolláros terhet róva a gazdaságra az ENSZ szerint.

Margareta Wahlstrom, az ENSZ-főtitkárnak a természeti katasztrófák kockázata csökkentéséért felelős különmegbízottja szerint a 380 milliárd dollár kétharmadával magasabb a korábbi rekordévben, 2005-ben kiszámított összegnél. Hét évvel ezelőtt az Egyesült Államok déli részén pusztító Katrina hurrikán okozta a legnagyobb kárt.

Komoly terhek

2011-ben a földrengések mellett a thaiföldi áradások és más országokban jelzett katasztrófák is hozzájárultak a rekord anyagi károkhoz.

“A legfőbb jelzés, hogy ez egy növekvő, mégpedig nagyon gyorsan növekvő trend emelkedő gazdasági veszteségekkel” – mondta Wahlstrom, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy a halálos áldozatok száma csökken annak köszönhetően, hogy sok országban fejlesztették a vészjelzések rendszerét és az óvintézkedéseket. “A katasztrófák anyagi terhei viszont komoly fenyegetést jelentenek” – húzta alá.

Számít a felkészültség

A szakember szerint a bolygó népességének fele ki van téve természeti katasztrófák veszélyének, mert fenyegetett területeken élnek. Japán például vezeti a gazdasági fenyegetettség listáját, a szigetország második a természeti katasztrófák kockázati rangsorában.

Wahlstrom méltatta a távol-keleti ország felkészültségét, de szerinte így is vannak tanulságai az egy évvel ezelőtti Richter-skála szerinti 9-es erejű földrengésnek és az azt követő szökőárnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik