Nagyvilág

Gyilkol az észak-afrikai havazás

Legalább 25 ember halt meg az elmúlt napokban Algériában, ahol ritka hóesés, jégeső és árvizek nehezítik az életet.

Az algériai polgári védelem közlése szerint 25 ember életét követelte a hideg időjárás az észak-afrikai országban. A halálos áldozatok közül tízen közlekedési balesetekben vesztették életüket a havas utakon. A ritka havazással nehezen megbirkózó algériai hatóságok negyvenezer katonát vezényeltek a közutak tisztítására és a lakosság megsegítésére. A hadsereg egységei megkezdték a távoli, elzárt települések ellátását élelemmel és gázpalackokkal.

A hóesés, a felhőszakadások és a jégeső következtében keletkezett árvízzel összefüggésben több mint hétezerszer riasztották a polgári védelmet. Az árvizek jobbára az ország keleti, illetve part menti térségét érintik, kiváltképpen Kabília régiót, ahol az áradások több települést vágtak el a külvilágtól. Háztartások maradtak áramszolgáltatás nélkül, és akadozik az élelmiszer-ellátás is.


(Algírban hét után először hulllot hó)

Az algériai meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy szerdán is erős hóesés várható az ország keleti és középső részén.

Közben a szomszédos Tunézia északnyugati és belső területein is komoly gondokat okozott az elmúlt napokban a szokatlanul nagy hideg és a hóesés. A csapadék falvakat zárt el a külvilágtól, utakat tett járhatatlanná, de a zord időjárásnak nem voltak halálos áldozatai. Az ország déli részére nagyjából negyven év óta először esett hó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik