Nagyvilág

Ilyen egy igazi birodalmi lépegető

Új prototípust mutattak be az amerikai katonák számára készülő négylábú robotcsaládban. Az LS3 nevű fejetlen gépkutya a katonák terhét cipelné nehéz terepviszonyok között.

A prototípusnak egyelőre csak a vizuális érzékelőit tesztelték, amivel képes felmérni környezetét és követni vezetőjét. A tervek szerint azonban a jövőben képes lesz megérteni olyan vezényszavakat, mint az állj vagy ülj.

Egy átlag katona felszerelésének súlya 45 és 50 kg között mozog, szó szerint jelentős terhet jelentve az alakulatok számára. A nagy súly gyakran az életmentő reakcióidőt is rontja. A DARPA (az amerikai hadsereg fejlesztési intézménye – nekik köszönhető az internet is) ezért tehercipelő robotokat fejleszt. Az amerikai védelmi minisztérium ügynöksége magas követelményeket állít. Elvárásaik szerint az AlphaDog-nak 200 kilogrammot kell 30 kilométeren át hordoznia, újratöltés nélkül.

A sikeres terepgyakorlat után, nyáron tengerészgyalogosok fogják tesztelni, hogy a robot mennyire tud összedolgozni az osztagokkal. Annyi azonban bizonyos, hogy a mélységi alakulatok nem lesznek elragadtatva a robot fűnyírószerű hangjától.

Embereket szállító páncélozott és kétlábú változatokról, egyelőre nem szól a fáma, a Boston Dinamics robotja azonban így is a jövőbe enged betekintést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik