Nagyvilág

Összehangolt támadás iraki rendőrök ellen – 27 halott

Egyenruhákat viselő fegyveresek támadtak rendőrségi ellenőrzőpontokra egy iraki városban.

A támadásokat az iraki fővárostól 210 kilométerrel északnyugatra lévő Hádisza városban hajtotta végre nagyjából ötven fegyveres, helyi idő szerint hétfő hajnalban. Az iraki belügyminisztérium különleges egységének egyenruháját viselő támadók először behatoltak Mohammed es-Sofer ezredesnek, a hádiszai különleges egységek egykori parancsnokának az otthonába, és magukkal hurcolták a főtisztet, miután három testőrét lelőtték. Elraboltak otthonából egy századost is, akinek három testőrével úgyszintén végeztek. A két rendőrtisztet később holtan találták meg, nem messze otthonaiktól.

A rendőrtisztek elhurcolását követően a merénylők egytucatnyi autóból álló konvojjal hajtottak végig a városon, rátámadva az útjukba kerülő rendőrségi ellenőrzőpontokra. A nagyjából fél órán át tartó lövöldözések alatt a támadók közül hárman haltak meg, és legalább 27 rendőr.

A helyi rendőrség szerint a támadásokat az al-Kaida tagjai hajtották végre. Egy szóvivő elmondása szerint az egyik merénylő kocsijában a terrorszervezetre utaló nyomokat találtak. A beszámolók szerint az egyik megtámadott ellenőrzőpontra kitűzték az al-Kaida zászlóját.

Hádisza városa a Anbar tartományban található, amely a szunnita ellenállás központja volt a 2003-as amerikai inváziót követően. A város egyike volt azoknak a településeknek, amelyek az al-Kaida irányítása alá kerültek. A terrorszervezetet végül a velük szembeforduló szunnita törzsek fegyveresei űzték el Hádiszából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik