Nagyvilág

Megint a lövi Homsz várost a szíriai hadsereg

Közben továbbra is akadályozzák, hogy a nemzetközi vöröskereszt helyszínen lévő konvoja az ostromlott körzet lakosságának segítségére siessen.

Szíriai aktivisták szerint a hadsereg szombaton ismét tüzérséggel lőtte Homsz városának egyes negyedeit, miközben továbbra is akadályozta, hogy a nemzetközi vöröskereszt helyszínen lévő konvoja az ostromlott körzet lakosságának segítségére siessen. A Helyi Koordinációs Bizottságok elnevezésű aktivista hálózat szerint aknavető lövedékek csapódtak be szombat reggel a város Haldíje, Báb Szbaa és Hadír negyedében.

Egy Haldíjében működő szükségkórház orvosa, Abu Haszan al-Homszi elmondta, hogy tucatnyi könnyebb sebesültet ápol. Szavai szerint már-már “megszokottá vált, hogy kora reggel hullani kezdenek a gránátok”.

A lázadók csütörtökön vonultak ki a közép-szíriai város közel egy hónapon át ostromlott Bába-Amr negyedéből, hogy megkíméljék az ott maradt civil lakosság életét. A hadsereg által elfoglalt városrészből azonban pénteken megtorlásokról, kivégzésekről érkeztek hírek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken szenvedélyes hangú nyilatkozatban követelte a szíriai hatóságoktól, hogy engedjék be a humanitárius segélyt a Bába-Amr negyedbe, és szüntessék be az erőszakot.

Damaszkusz jóváhagyásával pénteken érkezett a városba a nemzetközi vöröskereszt (ICRC) hét darab 15 tonnás teherautóból álló konvoja, amelyet élelemmel, gyógyszerrel és takarókkal raktak meg, de szombat délutánig sem kaptak engedélyt arra, hogy bemenjenek vele a negyedbe.

“Még most is tárgyalunk, hogy bejuthassunk Bába-Amrba” – mondta szombaton a szervezet genfi központjában Hicham Hassan szóvivő, hangoztatva, hogy nem adják fel. A szíriai hadsereg helyben biztonsági okokra, egyebek közt a felkelők által hátrahagyott aknákra hivatkozva tagadja meg a vöröskeresztesek belépését. A damaszkuszi kormány pedig semmilyen magyarázattal nem szolgál korábbi engedélyének visszavonására – mondta Hassan.

Beszámolók szerint Bába-Amrban katasztrofális a helyzet, nincs áramszolgáltatás, az ott maradt lakosság nem jut élelemhez és ivóvízhez, s nincs orvosi ellátás a betegek és sebesültek számára.

Közben szombaton reggel a dél-szíriai Deraában – ahonnan a szíriai felkelés egy évvel ezelőtt elindult – egy öngyilkos merénylő követett el robbantást. Helyi lakosok szerint a támadásban hét ember vesztette életét és többen megsebesültek. A hivatalos SANA hírügynökség korábban két halottról és húsz sebesültről adott hírt.

Szemtanúk szerint a robbanóanyaggal megrakott fehér személygépkocsi egy katonai ellenőrző pont közelében robbant fel, hatalmas krátert hagyva maga után.

Rámi Abder-Rahmán, a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője arról számolt be, hogy a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló fegyveresek előzőleg hat katonát megöltek és kilencet megsebesítettek a Deraától délre fekvő Herak városban. Aktivisták szerint Herakban harcok folynak a biztonsági erők és a hadseregnek a felkelők oldalára átállt dezertőrei között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik