Nagyvilág

Ismét leminősítget a Moody’s?

Huszonegy közép-kelet-európai, illetve FÁK-térségbeli banki leányvállalat adós- és bankbetét-osztályzatait vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a keddi európai és amerikai piaci zárások után Londonban jelentette be az intézkedést, amelynek előzményeként, a múlt héten az érintett keleti leánybankok tulajdonos bankjait is leminősítési felülvizsgálat alá vette. Moody’s arra hivatkozva kezdte meg a felülvizsgálatot, hogy szerintük gyengül e pénzintézetek tulajdonos bankjainak kapacitása vagy hajlandósága leányvállalataik támogatására.

A Moody’s kedden kezdett felülvizsgálata Magyarországon az Erste bankcsoport helyi érdekeltségét érinti. A cég intézkedése az Erste Bank Hungary esetében a hosszú lekötésű forint- és devizabetétek “Ba3” szintű osztályzatára vonatkozik, amelynek eddigi negatív kilátását módosította a Moody’s leminősítési vizsgálati státusra.

Indoklásában a Moody’s kiemelte azt a véleményét, hogy az európai bankcsoportok működési környezete az elmúlt hónapokban jelentősen romlott.

A Moody’s a közép-kelet-európai és FÁK-térségi bankokra bejelentett keddi intézkedés előzményeként a múlt héten 16 európai ország összesen 114 bankjára jelentett be leminősítési felülvizsgálatot, szintén arra a véleményére hivatkozva, hogy az euróövezeti válság kedvezőtlen és elhúzódó hatásai nagyon nehéz működési környezetet teremtenek az európai bankok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik