Nagyvilág

A demokráciát tanulják a kínai “lázadó faluban”

Falubizottságot és új vezetőt választott a tüntetéseiről elhíresült dél-kínai "lázadó falu", a Kuangtung (Guangdong) tartománybeli Vukan (Wukan) lakossága.

A falu új vezetője egy Lin Cu-lien (Lin Zulian) nevű tekintélyes helybeli lett, a helyi civil mozgalom vezető alakja, aki a település első demokratikus és tiszta választásán 81,45 százalékos aránnyal aratott elsöprő győzelmet.

Lin az eredmény ismeretében azt hangoztatta, hogy a falusiak akaratának megfelelően, a törvényességet betartva, a falubeliek jogait és érdekeit védelmezve fogja a települést vezetni, s egyben ügyelni fog arra, hogy a falu vagyonával tisztességesen és átlátható módon gazdálkodjanak.

Vukanban tavaly ősszel az illegális földhasználat és az elharapózó korrupció, valamint a korábbi tisztátalan választások miatt sokáig tartó tüntetésekre került sor. A rendőrséget a dühös lázadók nem engedték a területükre, a falu határában barikádokat emeltek. Később az váltotta ki a helyiek dühét, hogy a tüntetések fő szervezője rejtélyes körülmények között meghalt a rendőrségi fogdában.

A falu vezetését leváltották, az üggyel foglalkozó tartományi munkacsoport vizsgálata megállapította, hogy a falubeliek főbb követelései jogosak, a helyi vezetők pedig hibákat követtek el. Egyúttal semmissé nyilvánították a korábbi választások eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik