Nagyvilág

Megnyílhat az EU ajtaja Szerbiának

Javasolják az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei, hogy Szerbia váljon hivatalos EU-tagjelöltté. Romániának vannak ellenvetései.

Javasolják az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei, hogy Szerbia váljon hivatalos EU-tagjelöltté, de a végleges határozatot a tagországok állam- és kormányfői hozzák meg a hét második felében tartandó értekezletükön.

Több résztvevő közlése szerint ilyen döntés született a miniszterek keddi brüsszeli találkozóján. A keddi ülésen azért nem sikerült eljutni a végérvényes döntésig, mert Románia további garanciákat tartott szükségesnek annak érdekében, hogy a Szerbiában élő román kisebbség jogai kellő védelmet élvezzenek.

A hatórás tanácskozás végül a szerbek számára pozitívan ért véget – számol be a Politika című szerb napilap.

A hírt követően Boris Tadić elnök úgy döntött: a hétfőt és keddet Brüsszelben tölti, ahol megbeszélést folytat Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével (a képen) és Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével – írja a Vajdaság Ma.

Korábban az a hír érkezett, hogy Cristian Diaconescu román külügyminiszter meglepetésre megakadályozta a megfelelő határozat elfogadását. Diplomáciai források szerint Románia aggódik a szerbiai (bánáti) vlachok helyzete miatt; szeretné a 30 ezres szerbiai kisebbséget románnak elismertetni. Annak ellenére, hogy a román kérést teljesítették, Bukarest nem elégedett a határozat vonatkozó szövegével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik