Nagyvilág

Peking véres polgárháborút jósol Szíriában

Kockázatos választás a szíriai ellenzék sietős felfegyverzése - vélekednek Kínában.

A szíriai ellenzék sietős felfegyverzése és az úgynevezett rezsimváltás kierőszakolása kockázatos választás, ami sokba kerülhet, a közel-keleti országot totális, véres polgárháborúba sodorhatja – figyelmeztet kommentárjában a Hszinhua hírügynökség, megjegyezve, hogy ebben az esetben a kormányerők minden bizonnyal még erőszakosabban lépnének fel. A szerző szerint a Szíria barátai elnevezésű, pénteken kezdődő tuniszi konferencia célja a szíriai ellenzék számára a támogatás biztosítása, s elképzelhető, hogy a lázadók fegyverekkel történő ellátásáról is döntenek.

Az Arab Liga, Európa és az Egyesült Államok vezető diplomatáinak találkozója minden bizonnyal fokozza a nyomást Bassár el-Aszad szíriai elnökre, aki a végsőkig akar harcolni a kormányellenes erőkkel szemben – fogalmaz a cikkíró, s úgy véli, a konferencia résztvevői várhatóan konkrét intézkedésekről fognak dönteni, mint például humanitárius segélyek biztosításáról és fegyverembargóról, hogy növeljék a Damaszkuszra nehezedő nyomást.

A szíriai lázadók ugyanakkor egyöntetűen fegyvereket kérnek a nyugati országoktól, s egyelőre bizonytalan, hogy a pénteki konferencia teljesíti-e a kívánságukat – veti fel a Hszinhua. A katonai megoldásnak mindig az utolsó lehetőségnek kell maradnia – zárul a hírügynökségi kommentár.

Pekingben csütörtökön késő este jelentették be, hogy Kína nem vesz részt a Tunéziában megrendezendő konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik