Nagyvilág

Négy év börtönt kapott a volt ukrán belügyminiszter

Hatalommal való visszaélés és hivatali beosztás körében elkövetett sikkasztás tárgyában négy évig terjedő szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte Jurij Lucenkót első fokon az ukrajnai bíróság.

A Timosenko-kormány belügyminisztere ellen az volt a vád, hogy jogtalanul juttatta állami köztisztviselői beosztásból fakadó előnyökhöz egyik személyi sofőrjét, aki ily módon kiemelt fizetésre, illetve nyugdíjjogosultságra tett szert. A kijevi bíróság azt is Jurij Lucenko vétségéül rótta fel, hogy a 2008-2009-es években közpénzekből rendezett luxusünnepségeket a belügyi dolgozók szakmai ünnepe alkalmából, melyek összege meghaladta a 643 ezer hrivnyát (átszámítva 17,3 millió forintot).

A kirótt büntetés mellett a bíróság megtiltotta az ukrán ellenzéki Narodna Szamooborona (Népi Önvédelem) párt elnöki posztját betöltő volt miniszternek, hogy az elkövetkezendő két évben bármilyen vállalkozást vezessen, illetve ilyen tevékenység végrehajtásában közreműködjék. Jurij Lucenko és ügyvédei politikai leszámolásként értékelték az ítéletet, és bejelentették, hogy élnek a fellebbezés lehetőségével.

Jurij Lucenko Európa-szerte azt követően vált hírhedté, mikor belügyminiszterként 2009-ben a frankfurti repülőtéren fiával és kíséretével együtt nem engedték felszállni az egyik Kijevbe tartó menetrend szerinti járatra, mivel a reptér személyzete szerint ittasan randalírozni kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik