Nagyvilág

I. Péter cárnak nem akadt vetélytársa

I. Péter cár meggyőző fölénnyel győzött az orosz elnökválasztás szombati próbáján.

Az orosz fővárosban 12 választókörben tartottak nyílt napot nyolc nappal az elnökválasztás előtt. A látogatók megismerhették a szavazóhelyiségekben felszerelt webkamerák működését és a választások műszaki hátterét.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök-államfőjelölt tavaly decemberben, a parlamenti választások után adott utasítást arra, hogy az ország valamennyi szavazóhelyiségében szereljenek fel webkamerákat, hogy megakadályozzák a visszaéléseket az elnökválasztáson. Az ellenzék ugyanis azzal vádolta és vádolja azóta is a hatalmat, hogy sorozatos csalások történtek a törvényhozási választáson.

A moszkvai választási próbán lefuttatott program alapján I. Péter cár, Egész Oroszország jelöltje 26 szavazattal győzött, míg Dzsingisz kán 9 voksot kapott a tatár-mongol horda színeiben. Mögöttük végzett Nagy Sándor, Napóleon és Churchill. A végleges eredményt hétfőre ígérték.

Az orosz elnökválasztáson induló ellenzéki politikusok nem voltak kíváncsiak a moszkvai választási próbára. Megállapodtak ugyanakkor arról, hogy a március 4-i választást követő napon együtt ellenőrzik a szavazatok összesítését.

A javaslatot Vlagyimir Zsirinovszkij tette a REN televízió élő vitaműsorában versenytársainak, Gennagyij Zjuganovnak, a kommunista párt vezetőjének, Szergej Mironovnak, az Igazságos Oroszország párt elnökének és Mihail Prohorov üzletembernek, egyéni jelöltnek. Vlagyimir Putyint nem hívták meg, mondván, hogy úgysem csatlakozna hozzájuk.

A politikusok tíz szavazókörben fogják előzetes bejelentés nélkül ellenőrizni a szavazatok összesítését tartalmazó jegyzőkönyveket. Zsirinovszkij biztos abban, hogy az elnökválasztáson mindenképpen lesz csalás, és ha erről meggyőződnek, nem fogják elismeri a szavazás eredményét.

A REN televízió adásában levetítették a kormányfő elnökválasztási reklámfilmjét, amely apokaliptikus képet festett a Putyin nélküli Oroszországról. Szergej Mironov az orosz nép megsértésének tartotta a politikai reklámfilmet, Mihail Prohorov pedig kijelentette: hamis az a feltételezés, hogy ebben a tehetséges országban egyedül Putyin lenne képes megmenteni a hazát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik