Nagyvilág

Újabb államban házasodhatnak a melegek

Maryland szenátusa is jóváhagyta a melegházasságokat.

A marylandi képviselőház még múlt héten pénteken 71-67, a szenátus pedig 25-22 arányban szavazta meg a homoszexuális párok házasságát engedélyező jogszabályt. A tervezetet az állam demokrata párti kormányzója, Martin O’Malley nyújtotta be, így aligha kétséges, hogy aláírja-e majd a törvényt. Így Maryland lesz a nyolcadik amerikai tagállam, amelyben ez a típusú frigy szabaddá válik.

Népszavazások

Az amerikai államok túlnyomó többsége nem ismeri el sem az azonos neműek bejegyzett élettársi viszonyát, sem a házasságukat. A homoszexuális párok frigyre lépését eddig mindössze hét államban – az északnyugati Washingtonban, New Yorkban, Connecticutban, Massachusettsben, Iowában, New Hampshire-ben és Vermontban, valamint a szövetségi területen fekvő amerikai fővárosban engedélyezték.

A tilalmat minden esetben bírósági vagy törvényhozási határozatok oldották fel, a népszavazások rendre a heteroszexuális házasságok kizárólagossága mellett foglalnak állást.

Ha kell, akkor kampány

A kérdés kényes mivoltát jól jelzi, hogy New Jersey állam szenátusa és közgyűlése is megszavazta az azonos nemű párok házasságának engedélyezését, ám az állam republikánus kormányzója, Chris Christie, a korábbi ígéretének megfelelően, megvétózta a jogszabály-tervezetet.

Nyolcvan amerikai nagyváros polgármestere – köztük Michel Bloomberg (New York), Rahm Emanuel (Chicago) Antonio Villaraigosa (Los Angeles) és Annise Parker (Houston) – januárban kampányt indított a melegházasságok elismerésének érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik