Nagyvilág

Az adósságcsökkentésről szavaz a görög parlament

A terv értelmében az ország magánhitelezői a kezükben lévő 200 milliárd eurónyi görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát írják le.

A terv végrehajtására vonatkozó törvénytervezetet kedd este nyújtotta be a kormány az athéni parlamentnek, miután Lukasz Papademosz miniszterelnök hazatért az euróövezeti tagországok pénzügyminiszteri tanácsának brüsszeli üléséről és kormányával tanácskozott. A görög törvényhozás csütörtökön soron kívül szavaz a törvénytervezetről.

Az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei maratoni ülést követően, kedd hajnalban állapodtak meg a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós pénzügyi támogatást és a GDP-arányos görög államadósság 120,5 százalékra történő leszorítását irányozza elő az évtized végéig a jelenlegi 160 százalék körüli szintről.

Ezenkívül Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát írják le; ennek feltételeit is az ülésen véglegesítették. A megállapodás Görögország és az euróövezet pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja és megerősíti Görögország helyét az euróövezetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik