Nagyvilág

Közeleg az indiai-kínai háború?

Egy amerikai hírszerzési igazgató szerint India folyamatosan készül egy katonai konfliktusra Kínával.

A szomszédos Kínával való regionális konfliktus lehetőségével számol Újdelhi, s ennek jegyében erősíti hadseregét a vitatott kasmíri szakaszon – nyilatkozta szerdán egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztségviselő a The Times of India című indiai napilap értesülése szerint.

“Az India és Kína közötti feszültséget elbagatellizáló nyilatkozatok ellenére úgy ítéljük meg, hogy India egyre jobban aggódik Kínának a vitatott közös határszakaszon és az indiai-óceáni és az ázsiai-csendes-óceáni térségben tanúsított magatartása miatt” – hangsúlyozta James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója az illetékes szenátusi bizottság előtt. Mint mondta, az újdelhi vezetés ugyan nem gondolja azt, hogy a küszöbön áll egy jelentős indiai-kínai konfliktus, ugyanakkor megerősítik az indiai hadsereget a vitatott határ mentén egy összecsapásra készülve, illetve Kína indiai-óceáni erődemonstrációjának ellensúlyozásán dolgoznak.

Clapper emlékeztetett arra, hogy India támogatja az Egyesült Államok erőteljes katonai jelenlétét Kelet-Ázsiában, továbbá az Ázsia melletti amerikai elkötelezettséget is.

A szakember egyúttal megjegyezte, hogy bár a kínai vezetők a békés és pragmatikus külpolitika mellett foglalnak állást, nem határolódnak el attól sem, hogy ennek az ellenkezőjét tegyék, amennyiben az ország szuverenitását és a nemzetbiztonságot érzik veszélyben. Clapper felhívta a figyelmet arra is, hogy a kínai hadsereg kellő anyagi és politikai támogatást kap ahhoz, hogy egy teljesen modern erővé formálódjon.

A potenciális konfliktus kapcsán a szakértők továbbra is hagyományos fegyverekkel vívott összecsapásról beszélnek, a nukleáris csapás nem került a retorikába egyik fél esetén sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik