Nagyvilág

Mérgesedő diplomáciai viszály India és Olaszország között

Róma az olasz külügyminiszter helyettesét küldte Újdelhibe, hogy a gyilkossággal vádolt olasz katonákról tárgyaljon.

Az egyre inkább elmérgesedő diplomáciai viszályt okozó eset múlt szerdán történt, amikor az indiai hatóságok vádjai szerint az Enrica Lexie tankhajón szolgálatot teljesítő két olasz katona tüzet nyitott egy kalózhajónak vélt indiai halászhajóra, és két halász a helyszínen életét vesztette. A két katonát az indiai hatóságok a Kerala állambeli Kocsi kikötővárosban őrizetbe vették. Olaszország a hétvégén sikertelenül próbálta elérni szabadon engedésüket.

Olaszország kitart álláspontja mellett, hogy az ügyet saját igazságügyi hatóságainak kell kivizsgálniuk, mert a lövöldözés szerinte nemzetközi vizeken, olasz zászló alatt hajózó tankhajón történt. Az indiai külügyminisztérium nem magyarázta meg, hogy szerinte miért indiai bíróságokon kell tárgyalni az ügyet. A külügyi szóvivő csupán annyit mondott, India azt szeretné, ha Olaszország együttműködne vele abban, hogy “az ország törvényei érvényesüljenek”.

Kedden Staffan De Mistura olasz külügyminiszter-helyettes indul Újdelhibe, és ugyancsak oda készül egy héten belül Giulio Terzi külügyminiszter is. De Mistura hosszú ideig dolgozott az ENSZ-ben, legutóbb a világszervezet afganisztáni különmegbízottja volt.

Az olasz külügyminisztérium a védelmi, igazságügyi és külügyi tárca szakértőiből álló küldöttséget menesztett Kocsiba, hogy elérje a két katona szabadon engedését. Vasárnap több órán át tárgyaltak indiai illetékesekkel, eredmény nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik