Nagyvilág

India fogva tart két olasz katonát

A hatóságok gyilkossággal vádolják azt a két olasz tengerészt, akik állítólag lelőttek két indiai halászt nemzetközi vizeken, mert kalóznak hitték őket.

Az olasz külügyminisztérium követeli annak a két olasz katonának az azonnali szabadon bocsátását, akiket vasárnap vettek őrizetbe az indiai hatóságok, mert állítólag lelőttek két indiai halászt.

A San Marco olasz hadihajón szolgáló két katonát az Enrica Lexie nevű olasz tankhajóra vezényelték, hogy védjék azt az Ádeni-öbölben esetleges kalóztámadásoktól. Az újdelhi hatóságok vádjai szerint a két katona szerdán tüzet nyitott egy indiai halászhajóra, amelyet kalózhajónak véltek. Két indiai halász a helyszínen életét vesztette. A két katonát az indiai hatóságok a Kerala állambeli Kocsi kikötőben őrizetbe vették.

Olaszország és India között diplomáciai viszály robbant ki az incidens miatt. Róma azt állítja, hogy a katonák csak a levegőbe lőttek, és követeli a két indiai halász tetemének felboncolását. A helyi rendőrség ezzel szemben gyilkosság miatt indított vizsgálatot a két katona ellen. Nem kizárt, hogy hamarosan mindketten egy indiai börtönben találják magukat. A gyanúsítottakat az indiai ügyészség hétfőn hallgatja ki.

A római külügyminisztérium álláspontja szerint az eset nemzetközi vizeken történt, ezért az indiai igazságügyi hatóságok nem illetékesek az ügyben. Szerintük az esetet annak az országnak – ez esetben Olaszországnak – a törvényei szerint kell rendezni, ahonnan a hajó származik. Az olasz külügyminisztérium szakértői küldöttséget menesztett Kocsiba, hogy elérje a két katona szabadon engedését, fáradozásuk azonban ez ideig nem vezetett eredményre.

Mario Monti olasz miniszterelnök személyesen vette kezébe az ügyet. Paola Severino igazságügyi miniszter aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a védelmi, igazságügyi és külügyi tárca szakértőiből álló olasz küldöttségnek többórás tárgyalások után sem sikerült eredményt elérnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik