Nagyvilág

ETA-tagokat tartóztattak le

A spanyol rendőrség Baszkföldön letartóztatta az ETA baszk szeparatista mozgalom két feltételezett tagját.

Az 51 éves Juan Ignacio Otano Labacát Andoaín településen, a 42 éves Inaki Iguerátegui Lizarribart pedig Tolosában vették őrizetbe.

Az intézkedésre azoknak az ETA-dokumentumoknak az elemzése nyomán került sor, amelyeket nemrég a francia igazságügyi hatóságok küldtek meg a spanyol belügyminisztériumnak. A dokumentumok és a folyamatban lévő nyomozások eredményeként sikerült azonosítani egy terrorista sejtet, amely feltételezhetően támogatást nyújtott az ETA vezetőségének – áll a spanyol belügyminisztérium közleményében.

A dokumentum visszautal a január 14-i, a franciaországi Joignyban végrehajtott letartóztatásokra, és hangsúlyozza, hogy ezeket a sikereket a spanyol és francia rendőrség szoros terrorellenes együttműködése tette lehetővé.

A nagyszámú franciaországi és spanyolországi letartóztatás következtében nagyon meggyöngült baszk terrorszervezet 40 éves fegyveres harcának több mint 800 halálos áldozata volt. 2011. október 20-án az ETA bejelentette, hogy lemond a fegyveres harcról, novemberben pedig közölte, hogy kész megkezdeni aktivistái lefegyverzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik