Nagyvilág

A válság ellenére is virágzik a prostitúció Olaszországban

A lányok és kliensek bírságolása nem csökkentette az olasz prostitúciót.

Az Olaszországban 70 ezer nőt dolgoztató nemzetközi prostitúciós hálózatról és a szexuális rabszolgák helyzetéről készített összeállítást a La Repubblica című napilap a lányokat a szervezett bűnözés kezeiből menekítő olasz egyesületek tapasztalataival.

Jól megy a maffiáknak

Megváltoztak a nemzetközi prostitúció utánpótlási útvonalai, de az olasz utcákon magukat áruló fiatal nők és az ügyfelek száma nem változott, és a gazdasági válság sem csökkentette a prostitúció üzleti forgalmát. A Transcrime, a transznacionális bűnözéssel foglalkozó olasz kutatóközpont adatai szerint az olaszországi maffiaszervezeteknek évi 2,2-5,6 milliárd eurót hoz a lányok futtatása.

A szexuális rabszolgákat segítő Gruppo Abele csoport és a prostitúció szabályozását szorgalmazó Escort Italia hetvenezerre teszi az olaszországi prostituáltak számát és 9 millióra a kliensekét (a 18 év feletti olasz férfiak száma közel 24 millió). A nők fele külföldi, húsz százalékuk kiskorú. A kliensek nyolcvan százaléka óvszer nélküli szexet kér.

Kelet-európai nők az utcákon

Az olasz városok 2008-tól akár ötszáz eurós bírsággal is büntetik az utcai prostikat és ügyfeleiket. Ez oda vezetett, hogy a lányokat lakásokba és lokálokba zárták, ami tovább nehezíti a bűnszervezetek kezéből való kiszabadításukat – nyilatkozta Vincenzo Castello, az On the Road egyesület elnöke. A La Repubblica riportja szerint az olasz utcákon elsősorban afrikai és kelet-európai nők dolgoznak (románok, oroszok, moldovaiak),valamint dél-amerikai transzszexuálisok. A prostitúció legalsó fokán a nigériai és kínai nők állnak, öteurós tarifával.

A prostitúció mai maffiája transznacionális, és a bűnszervezetek közötti szövetségre épül. Albánok és románok, olasz camorra és oroszok közösen dolgoznak, egyedül a Dél-Itáliában letelepedett nigériai maffia dolgozik önállóan. A romániai nők Szerbián keresztül érkeznek, árverésüket az albán maffia Koszovóban rendezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik