Nagyvilág

Svájci segély csak visszafogadott menedékkérőkért

Bern pénzzel venné rá a fejlődő országokat a Svájcból elutasított menedékkérő állampolgáraik visszafogadására.

Svájc ezentúl csak azoknak az országoknak folyósítja a segélypénzeket, amelyek megkönnyítik azon állampolgáraik hazatérését, akiktől Bern megtagadta a menedékjogot. Ezt Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter közölte a hétfői svájci lapokban megjelent interjúban.

Elsőként Tunéziát ösztönzik Svájcból kiutasított állampolgárainak visszafogadására ezzel a módszerrel – ismertette a svájci kormány döntését a szociáldemokrata politikus.

A döntést a menedékkérők számának jelentős mértékű megugrásával indokolják. 2011-ben 22551 ember kért menedéket az alpesi országban – 45 százalékkal többen, mint előző évben. Emiatt a helyi önkormányzatok tiltakoztak, mivel elhelyezésükről nekik kell gondoskodniuk.

Svájc az elkövetkező négy esztendőben 11,35 milliárd frank (2900 milliárd forint) fejlesztési segélyt tervez – ami évente egy milliárddal több, mint eddig. Didier Burkhalter külügyminiszter szerint a harmadik világ iránti szolidaritásból, de egyúttal Svájc jól felfogott saját érdekéből is.

A menedékkérelmek elbírálásán 2006-ban szigorítottak, egy népszavazás eredményének megfelelően. Így például a személyazonossági igazolvány nélkül érkezők kérelmét szinte fontolóra sem veszik. Az eljárást felgyorsították, az elutasítottakat pedig hamarabb toloncolják ki az országból. Tavaly 9500 személyt, mint elutasított menedékkérőt raktak fel repülőre, 1400-zal többet, mint 2010-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik