Nagyvilág

Népszavazás lesz Svájcban a bevándorlásról

Népszavazás lesz Svájcban a bevándorlásról, miután egy konzervatív pártnak sikerült az előírt 100 ezernél jóval több aláírást összegyűjtenie.

A “tömeges bevándorlást” ellenző, befolyásos Svájci Néppárt (SVP) 136 195 aláírást tartalmazó ívet adott át a berni kormánynak. Ez nem csupán a párt “szervezeti és pénzügyi erejét mutatja, de a téma időszerűségét is” – írta szerdán a Neue Zürcher Zeitung. Toni Brunner, az SVP elnöke az ívek átadása alkalmából hangoztatta: Svájcnak lehetőséget kell kapnia arra, hogy a bevándorlást – beleértve az Európából érkezőt is – önállóan szabályozza, és kontingenseket állapítson meg.

A majdani népszavazás, amelynek időpontja még nem ismert, számos EU-tagállam polgárait is érinteni fogja, és az unióval kötött több szerződés megsértését vonhatja maga után. A lépést – baloldali és liberális politikusok mellett – elsősorban a gazdaság részéről bírálják. A “tömeges bevándorlás” ellen irányuló kezdeményezés nem old meg egyetlen problémát sem, viszont Svájc rovására kockára tesz számos jól bevált kétoldalú szerződést, köztük a személyek szabad mozgásáról szólót – mutatott rá a svájci gyáriparos szövetség nyilatkozata.

Svájc csaknem 8 millió lakosa közül mintegy 1,8 millió a külföldi. Az alpesi ország élen jár a népszavazások terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik