Nagyvilág

Sarkozy: A nép jelöltje akarok lenni

Franciaország népe és "nem egy, a néppel szembeni kis elit jelöltjének" nevezte magát Nicolas Sarkozy vasárnap a két hónap múlva esedékes elnökválasztás jobboldali jelöltjeként, a dél-franciaországi Marseille-ben tartott kampánynyitó nagygyűlésén.

“Fiatalként megszerettem Franciaországot, én, akinek a családjából sokan messziről jöttek” – fogalmazott a magyar származású köztársaság elnök, aki “csak egyetlen dolgot kért” híveitől. “Segítsetek nekem, hogy sikeres legyek Franciaországért, segítsetek nekem összefogni Franciaország népét, ti vagytok Franciaország népe!” – mondta hatalmas tapsvihar közepette Sarkozy. Majd így folytatta: “Franciaország népének jelöltje akarok lenni. Nem leszek egy kis elit jelöltje a néppel szemben”.

A zsúfolásig telt csarnok közönsége előtt arról is szólt, hogy az, aki azt gondolja hogy “a nép felé fordulni populizmust jelent”, az legbelül úgy véli, hogy “a nép nem elég megfontolt és intelligens ahhoz, hogy kikérjük a véleményét”.

A saját székéért újra induló francia elnök tízezres tábora előtt tartott mintegy egyórás beszédében egyebek mellett a képviselők számának csökkentése, valamint a “demokrácia megerősítésért” a jelenleginél arányosabb választási rendszer mellett foglalt állást, a kisebb pártok képviseletének bevezetésével.

“Meggyőződésem, hogy egy választási rendszer célja az, hogy kormányozni képes többséget teremtsen. Ragaszkodom a kétfordulós, egyéni választókerületi rendszerhez. De gondolkodjunk közösen! Szerintem javítható ez a választási rendszer” – mondta az államfő. Franciaországban jelenleg csak egyéni képviselőket lehet választani, pártlista nincs.

Anélkül, hogy megnevezte volna, Sarkozy élesen bírálta baloldali riválisát, és azzal vádolta, hogy “nem mondja meg az igazat arról”, hogy valójában szocialista-e vagy liberális. Az államfő szerint Francois Hollande a körülményektől függően, “Londonban Thatchernek, Párizsban pedig Mitterrand-nak mutatkozik”.

Sarkozy arra utalt, hogy Hollande kampánynyitó nagygyűlésén legfőbb ellenfelének a pénzvilágot nevezte, majd a The Guardian brit lapnak adott interjújában úgy próbálta megnyugtatni a pénzvilágot esetleges győzelmével kapcsoltban, hogy arra emlékeztetett: Franciaországban a nyolcvanas-kilencvenes években éppen a baloldal liberalizálta a gazdaságot.

Saját elnökségét értékelve Sarkozy úgy ítélte meg, hogy ötéves mandátuma alatt “Franciaország ellenállt és szembenézett” a válsággal. “A tisztánlátás a feladatom. Nem azt állítom és nem is fogom soha, hogy minden sikeres volt. De azt akarom mondani, hogy elkerültük a katasztrófát” – hangsúlyozta az államfő. Emlékeztetett arra, hogy miközben 2008 óta bankok mentek csődbe, és munkahelyeket fenyegetett a megszűnés veszélye, az ő általa irányított állam védte meg a franciákat a pénzvilág kilengéseitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik