Nagyvilág

Meghalt az első külföldi haditudósító Szíriában

Meghalt az első külföldi haditudósító Szíriában. Asztmaroham vitte el.

Anthony Shadid a New York Times 43 éves külföldi tudósítója életét veszítette csütörtökön, miközben az Asszad elnök elleni fegyveres felkelésről tudósított. Az újságíró halálát feltehetően asztmaroham okozta, hiába tartotta magánál gyógyszereit. Shadid közel húsz éven át tudósított a New York Times, a Washington Post , a Boston Globe és az AP számára a közel-keleti térségből többek között a kairói felkelésről és most Szíriából. A stáb már éppen úton volt a török határ felé, mikor a riporter súlyos, halálos rohamot kapott. Kollégája, Tyler Hicks fotós szerint feltehetően a lószőr váltotta ki a reakciót, mert enyhébb rohamot már korábban is elszenvedett a riporter, amikor lóra szálltak.

Jill Abramson, az újság főszerkesztője e-mailben értesítette a szerkesztőséget a halálesetről. „Anthony úgy halt meg, ahogy élt – szól a levél – végigkövette a térség társadalmi átalakulását, miközben tudósított a kormányzati elnyomás és az ellenzéki erők között felőrlődő civil lakosság szenvedéseiről”.

Anthony Shadid libanoni származású amerikai újságíró egy feleséget és két gyereket hagyott maga után. Két Pulitzer-díj tulajdonosa volt, 2004-ben és 2010-ben is az iraki háborúról adott tudósításai kapcsán. 2007-ben az izraeli-libanoni háborúról szóló riportjai is a döntőbe juttatták, tavaly pedig a Times jelölte az arab tavaszról adott tudósításai miatt. Munkája során többször megsebesült, tavaly, Líbiában fogságban is tartották rövid ideig. Ironikus módon végül az asztma vitte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik