Nagyvilág

Irán tárgyalna

Az Európai Unió külpolitikia főképviselője "óvatos derülátását" fejezte ki Irán tárgyalási hajlandóságával kapcsolatban.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arről azután beszélt, hogy Washingtonban megbeszéléseket folytatott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel.Ashton elmondta, hogy az általa nemrégiben Teheránból kapott hivatalos levél arra utal, “fennáll a potenciális lehetősége annak, hogy Irán kész legyen a tárgyalások elkezdésére”.

Clinton “fontos gesztusnak” nevezte a Szaid Dzsalili iráni nukleáris főtárgyaló által február 14-én megírt levelet, amely szerint Teherán “a legközelebbi” alkalommal kész lenne folytatni a félbeszakadt tárgyalásokat, amennyiben azokon tiszteletben tartják a békés atomenergiához való jogát. A levél egyébként “új kezdeményezéseket” helyezett kilátásba, de nem bocsátkozott ezek részleteibe.

Clinton rámutatott, hogy az Iránnal egyezkedésbe kezdett vezető hatalmak – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország – még nem alakították ki hivatalos álláspontjukat az iráni tárgyalási javaslattal kapcsolatban. Az amerikai külügyminiszter szerint az iráni levél “úgy tűnik, hogy elismerte és elfogadta” a nyugati országoknak azt a feltételét, hogy a tárgyalásoknak Teherán nukleáris programjának megvitatásával kell kezdődniük.

“Biztosítaniuk kell bennünket, hogy amennyiben a folytatás mellett döntünk, folyamatos erőfeszítést látunk majd Irán részéről annak érdekében, hogy a tárgyalóasztalhoz üljenek és hogy addig dolgozzunk, amíg nem érünk el egy olyan eredményt, amely visszatéríti Iránt nemzetközi kötelezettségeinek betartásához” – mondta Clinton.

Az amerikai diplomácia vezetője megelégedettségét fejezte ki az ENSZ-közgyűlés Szíriát elítélő csütörtöki határozatával kapcsolatban, amely szerinte “elsöprő nemzetközi konszenzust fejezett ki”. Clinton rámutatott, hogy Damaszkusz ennek ellenére folytatja a rezsim ellen tiltakozókkal szembeni erőszakos fellépést, ezért Washington folytatni fogja a nyomásgyakorlást. Bejelentette, hogy ő is részt vesz a Tuniszban február 24-én megrendezendő “Szíria barátai” konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik