Nagyvilág

Darus tüntetésért felfüggesztett

Káosz okozása miatt ítéltek egy el dél-koreai nőt, aki 309 napon át tartott ülőtüntetést egy kikötői daru tetején.

Egy dél-koreai bíróság 18 hónapig tartó, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az 52 éves aktivistát, aki az egyik legnagyobb dél-koreai hajózási társaság darujára felmászva tiltakozott az elbocsájtások ellen. Kim Dzsin Szuk tavaly januárban mászott fel a Hanjin Heavy Industries egyik 35 méter magas darujára Busan kikötőjében, miután a cég bejelentette, hogy négyszáz dolgozójától válik meg.

A nő novemberben önként jött le a daruról, miután a cégvezetés és a szakszervezetek megállapodtak egy kompromisszumos megoldásról. Kim végül 309 napot töltött a darun, ahol segítők látták el vízzel és élelemmel. A rendőrség nem akarta megakadályozni a nő ellátását, mert attól tartottak, hogy le fog ugrani.

A bírósági ítélet indoklása szerint “illegális” akciójával Kim “jelentősen hozzájárult a szakszervezeti munkások sztrájkjának elhúzódásához” illetve komoly káoszt és kellemetlenséget okozott a helyi közösségeknek és súlyos veszteséget a Hanjin Heavy Industries holdingnak. Börtönbüntetését a bíróság azért függesztette fel, mert tiltakozó akcióját nem saját hasznára tartotta, és a vállalat enyhe büntetés kiszabását kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik