Nagyvilág

Műsorvezető: “a sztrájkoló közalkalmazottakat agyon kellene lőni”

Botrányt kavart a BBC televízió műsorvezetője, aki élő adásban kijelentette, hogy a sztrájkoló közalkalmazottakat agyon kellene lőni.

Előző nap közalkalmazottak százezrei csatlakoztak az utóbbi három évtized legnagyobb brit sztrájkakciójához, amelyet a szakszervezetek a nyugdíjrendszer tervezett komoly szigorítása miatt hirdették meg. Az érdekképviseletek becslése szerint a sztrájkban kétmillió közalkalmazott vett részt, jóllehet a kormány vitatja ezt a számot.

Jeremy Clarkson, a legnépszerűbb brit autós tévéprogram, a BBC-n futó Top Gear műsorvezetője a BBC televízió egyes csatornájának közéleti magazinjában, egyenes adásban kijelentette, hogy a sztrájkolók mindegyikét legszívesebben agyonlövetné. “Kihurcolnám őket az utcára, és családtagjaik szeme láttára kivégezném őket” – mondta.

A BBC-hez néhány óra alatt több ezer nézői panasz érkezett, és a brit közszolgálati médiatársaság hivatalosan elnézést kért. A BBC csütörtökön azt is jelentette, hogy Clarkson személyesen is elnézést kért korábbi kijelentéséért.

Nem elég a bocsánatkérés

David Prentis, a sztrájkot szervező egyik legnagyobb szakszervezet, a Unison főtitkára azonban kijelentette, hogy a bocsánatkérés nem elégséges, az érdekképviselet követeli a BBC-től a műsorvezető azonnali elbocsátását.

Prentis hozzátette: a szakszervezet sürgős jogi tanácsadást kér annak eldöntéséhez, hogy milyen további lépéseket tegyen Clarkson és a BBC ellen, és megfontolja a műsorvezető rendőrségi feljelentését is.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök az ITV kereskedelmi televíziónak nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy Clarkson részéről “ostobaság volt ilyeneket mondani … bár bizonyosan nem gondolta komolyan”.

Steve Webb nyugdíjügyi államtitkár ugyancsak “ostobaságnak” nevezte Clarkson kijelentéseit.

Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője szerint Jeremy Clarkson “nyilvánvalóan nem tudja, hogyan élnek azok, akik előző nap sztrájkoltak”.

A Daily Mirror című baloldali brit napilap – amely támogatta a sztrájkakciót – csütörtökön azt írta, hogy Clarkson több mint egymillió fontot (355 millió forintot) keres évente a BBC-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik