Nagyvilág

Izraeli diplomatákat céloztak az iráni robbantók Bangkokban

A thaiföldi rendőrség szerint izraeli diplomaták ellen terveztek merényletet Bangkokban az iráni robbantók.

A csoport célpontjai izraeli diplomaták voltak – közölte a CNN egy thaiföldi rendőrtábornokra hivatkozva. A férfi azután nyilatkozott, hogy a thaiföldi biztonsági erők egyik magas rangú tagja bejelentette: az iráni robbantók által használ bombákhoz ugyanolyan anyagokat használtak fel, mint az Indiában és Grúziában izraeli célpontok ellen végrehajtott bombatámadásokban. A thaiföldi hatóságok közvetlenül a keddi robbantások után elkezdték vizsgálni, hogy azok kapcsolatba hozhatóak-e az indiai és grúziai merényletekkel.

Kedden három robbanás történt Bangkokban. Először egy külföldiek által bérelt házban, ahonnan hárman menekültek ki. Közülük egynek nem sikerült azonnal elmenekülnie, és két robbanószerkezetet hozott működésbe az utcán, négy járókelőt sebesítve meg. Második bombája, amelyet rendőrök felé akart hajítani, a közelében robbant fel, és súlyosan megsebesítette.

A thaiföldi hatóságok letartóztatták a sebesült robbantót, valamint a házból kimenekült egyik iráni férfit, és mindkettőjük ellen vádat emeltek. A harmadik gyanúsítottat Malajziában vették őrizetbe, amikor egy Iránba tartó gépre akart felszállni, és a thaiföldi rendőrség kérni fogja kiadatását – közölte egy thaiföldi rendőrség szóvivő. A thai hatóságok körözést adtak ki egy nő ellen is, aki feltehetően a felrobbant házat kibérelte.

Izrael Teheránt vádolta meg a bangkoki robbantásokkal, csakúgy, mint az indiai és grúziai bombatámadásokkal. Az iráni külügyi szóvivő elítélte a robbantásokat, és kijelentette, hogy gyakran izraeli ügynökök állnak ilyen terrortámadások mögött. Az állami iráni hírügynökség pedig egy olyan elemzői véleményt közölt, amely szerint Izrael a vádaskodásokkal egy Irán elleni támadást készít elő.

A támadások és vádaskodások egy olyan időpontban történtek, amikor különösen feszülté vált az iszlám köztársaság és a zsidó állam viszonya. Izrael légitámadást fontolgat Irán ellen a teheráni atomprogram miatt, amely a nyugat szerint atombomba előállítását szolgálja. Teherán azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag polgári célú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik