Nagyvilág

Merényletsorozat készült izraeli diplomaták ellen?

A thaiföldi nyomozók vizsgálják, hogy a Bangkokban történt keddi robbanások összefüggésbe hozhatóak-e a hét elején Indiában és Grúziában izraeli diplomaták ellen végrehajtott támadásokkal - közölte szerdán a délkelet-ázsiai ország biztonsági szerveinek egyik vezető tisztségviselője.

A thai fővárosban kedden egy iráni iratokkal rendelkező férfi súlyosan megsebesült egy nála lévő robbanószerkezettől, nem sokkal azután, hogy feltehetően véletlen robbanás következett be az általa bérelt házban.

Egy név nélkül nyilatkozó thaiföldi biztonsági vezető közben a francia hírügynökségnek megerősítette, hogy izraeli diplomaták ellen irányuló támadást szerveztek azok az iráni személyek, akiknek egyike megsebesült a bangkoki robbanásokban.

Közben vádat emeltek két iráni férfi ellen a kedden elkövetetett robbantásokkal összefüggésben. Szerdai sajtótájékoztatóján Szurapong Tovicsakcsaikul külügyminiszter elmondta, a két férfit azzal vádolják, hogy robbanást idéztek elő nyilvános helyen, továbbá rendőrségi illetékesek és thai polgárok elleni gyilkossági kísérlettel is vádolják őket.
A tárcavezető nem minősítette terrorcselekménynek a bűntényt. A thai fővárosban kedden három robbanás történt, amelyet a két vádlott iráni férfi számlájára írnak. A detonációkban az egyik iráni súlyosan megsebesült. Izrael szerint Teherán áll a bűncselekmények mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik