Nagyvilág

Honlapot csináltak a bevándorlók bepanaszolására

A hollandok felpanaszolhatják, ha kelet- vagy közép-európai vendégmunkások zavarják magán- vagy munkaszférájukat.

Mark Rutte holland miniszterelnök hajlandó tárgyalni a kelet- és közép-európai vendégmunkásokat bepanaszoló honlapról az Európai Parlament (EP) elnökével – közölte a kormányfő csütörtökön Hágában.

Rutte és Martin Schulz a korábbi terveknek megfelelően március 1-jén találkozik és a holland kormányfő készen áll arra, hogy a honlap is a tárgyalási témák között legyen – jelentette az NRC Handelsblad holland újság portálja. Az EP csütörtökön nyilatkozatban szólította fel Ruttét, hogy foglaljon állást a Szabadságpárt (PVV) kezdeményezéséről. A holland kisebbségi koalíciót kívülről támogató iszlámellenes, szélsőséges párt múlt héten hozta létre honlapját, amelyen a hollandok felpanaszolhatják, ha kelet- vagy közép-európai vendégmunkások zavarják magán- vagy munkaszférájukat.

Az EP nehezményezi, hogy Rutte eddig nem volt hajlandó nyilvánosan állást foglalni a honlapról, amelyet a 10 érintett EU-tagállam Hágában akkreditált nagykövete közös nyilatkozatban ítélt el.

Rutte azt nem közölte, hogy eleget tesz-e az EP meghívásának, hogy személyesen fejtse ki álláspontját március 17-én, a következő plenáris ülésen. A holland liberális politikus azt követően nyilatkozott, hogy hivatalában fogadta cseh kollégáját, Petr Necast.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik