Nagyvilág

Új taggal bővült a román királyi család

A legfelsőbb bíróság keddi jogerős ítélete nyomán Paul Lambrino herceg hivatalosan is a román királyi család tagjának minősül.

Paul Lambrino herceg hivatalosan is a román királyi család tagjának minősül a legfelsőbb bíróság ítélete szerint, miután elismerék, hogy a herceg apja II. Károly király törvényes gyermeke – írja az erdélyi Krónika.

Paul Lambrino herceg apja nevében kérte a bíróságon, hogy Károly Mirceát a román igazságszolgáltatás is ismerje el II. Károly király törvényes gyermekeként, ahogy lisszaboni bíróság is ezt tette egy 1955-ös döntésében.

A herceg 21 év után ismertette el Romániában királyi örökösi minőségét, miután 1991-ben pert indított a Bukaresti Törvényszéken. A per a Teleorman Megyei Törvényszéken folytatódott, amely 2008-ban első fokon igazat adott Paul Lambrinónak.  Az alperesek – többek között I. Mihály román király és Anna királyné – fellebbeztek az ítélet ellen, a Bukaresti Táblabíróság azonban 2010 júliusában megerősítette az elsőfokú ítéletet. A királyi család a legfelsőbb bíróságon kérte az ítélet megsemmisítését, a testület azonban a legfelsőbb szinten és jogerősen is helyben hagyta a korábbi döntést.

Károly Mircea herceg 2006-ban, 85 éves korában hunyt el Londonban. A Hohenzollern–Sigmaringen uralkodói ház román ágában több mint fél évszázada dúl az örökösödési vita. A családi perpatvar az 1930 és 1940 között uralkodott, diktatorikus hajlamai mellett kicsapongó, szoknyavadász életviteléről elhíresült II. Károly 1953-ban bekövetkezett haláláig nyúlik vissza. Ekkor az elhunyt uralkodó elsőszülött, ám törvénytelen fia, Károly Mircea apasági és örökösödési pert indított Portugáliában, hogy ismerjék el a román király gyermekeként, egyúttal pedig trónörökösként.

A lisszaboni bíróság 1955-ben elismerte, hogy a herceg II. Károlynak Maria Valentina Lambrinóval – rangján alul – kötött házasságából származó fia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik