Nagyvilág

Budapestre látogat a román parlament külügyi bizottsága

Kétnapos látogatásra Budapestre érkezik ma a román parlament külügyi bizottságának delegációja, hogy a magyar-román kapcsolatokról egyeztessen magyar képviselőkkel.

Balla Mihály (Fidesz) , az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI megkeresésére kedden azt mondta, a romániai képviselőket azt követően hívták meg Budapestre, hogy tavaly Bukarestben járt a magyar bizottság delegációja.

Mint mondta, a romániai képviselőkkel várhatóan az uniós ügyekről, a két ország kapcsolatairól tárgyalnak majd. “Természetesen érdeklődni fogunk a román belpolitikai helyzetről” – jelentette ki a bukaresti kormány múlt heti lemondására utalva, hozzátéve: a romániai képviselők pedig valószínűleg “a különböző európai uniós folyamatokról” kérdeznek majd.

Azzal kapcsolatban, hogy a román külügyminisztérium hétfői közleményében úgy fogalmazott, a magyarországi román kisebbségnek nem lesz majd “megfelelő” parlamenti képviselete a tavaly elfogadott új magyar választójogi törvény szerint, és szorgalmazta, hogy a románok képviselője is rendelkezzen szavazati joggal, Balla Mihály annyit mondott: “ha felmerül, akkor beszélünk róla”.

A külügyi bizottság elnöke megjegyezte: a jövő héten a török társbizottság delegációját várják Budapestre.

A román delegáció szerdán találkozik Hörcsik Richárddal (Fidesz), az európai ügyek bizottságának elnökével, megbeszélést folytatnak az Országgyűlés magyar-román baráti tagozatával, majd Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével tanácskoznak. Balla Mihály csütörtökön fogadja a vendégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik