Nagyvilág

A görög államfő “kiosztotta” a német pénzügyminisztert

Karolosz Papuliasz kikérte magának szerdán, hogy a német pénzügyminiszter, Hollandia és Finnország tetszés szerint sértegethetik gazdasági nehézségekkel küzdő hazáját.

“Nem fogadom el (Wolfgang) Schäuble úr sértegetéseit, görögként nem fogadom el” – mondta a 82 éves államelnök az athéni védelmi minisztériumban tett látogatása alkalmával.

“Ki Schäuble úr, hogy sértegesse Görögországot? Kik a hollandok? Kik a finnek? Mindig is büszkék voltunk arra, hogy megvédjük nemcsak a saját szabadságunkat, de Európáét is” – tört ki keserűen a politikus, aki Görögország náci megszállása idején fiatal ellenállóként harcolt, majd később jogot hallgatott Münchenben és Kölnben.

Schäuble a nap folyamán feltette a kérdést, mi lesz, ha Görögország feneketlen hordóvá válik, amely csak elnyeli a beleöntött pénzt. Hollandia és Finnország szintén kemény álláspontot képviselnek Athénnal szemben, elvárva, hogy eleget tegyen reformvállalásainak.

A görög államcsőd elkerülése érdekében Athénnak szüksége van egy 230 milliárd eurós mentőcsomagra, amelyből 130 milliárd friss hitel, a bankok által leírt adósság pedig 100 milliárd euróra rúg. Az uniós segítségről október óta tárgyalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik